Ukidanje viza za kosovske Srbe na Odboru EP verovatno u aprilu

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) trebalo bi 8. aprila bi da razmatra izveštaj Matjaža Nemeca o ukidanju viza za građane Kosova sa srpskim pasošima.
Image
Foto: Kontakt Plus

Nadležni odbor EP izjasniće se o nacrtu Nemecovog izveštaja nakon interene rasprave u EP koja će se održati 12. marta i isteka roka za podnošenje amandmana, 15. marta, objavio je Nemec na društvenoj mreži Iks.

Nemec je 4. marta imenovan za izvestioca za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima koje je izdala Koordinaciona uprava Srbije, jedinima sa Zapadnog Balkana kojima treba viza za putovanje u EU.

U nacrtu izveštaja se podseća da bi time ceo Zapadni Balkan bio obuhvaćen istim režimom slobodnog putovnja u šengensku zonu.

Izvestilac je svestan da su nosioci pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije; poslednja kategorija lica na Zapadnom Balkanu kojima je potrebna viza za EU ​​bez njihove krivice i smatra da to predstavlja nedopustivu diskriminaciju koju treba ispraviti, navodi se u nacrtu dokumenta.

U tekstu se ističe da dok se ne reši konačni status Kosova ili ne postigne značajan napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, predložena mera ne predstavlja pokušaj da se reši spor između Srbije i Kosova, niti to od nje treba očekivati.

Imajući u vidu ;složenost pitanja i uzimajući u obzir sve različite aspekte, slovenački evroparlamentarac predlaže brzo usvajanje mere u tekućem parlamentarnom mandatu.

Izmene Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta iz 2018. predložila je Evropska komisija u novembru 2023. jer je ocenila da su stupanjem na snagu bezviznog režima za vlasnike pasoša Kosova prestali da postoje razlozi za isključenje imaoca pasoša Koordinacione uprave iz bezviznog režima.

Posle razamtranja u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) konačnu odluku doneće Evropski parlament i Savet i ona će stupiti na snagu 20 dana nakon objavljivanja u službenom listu EU.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.