UNS: Direktor RTK 2 suspendovan bez jasnog obrazloženja

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu i Metohiji izrazili su protest zbog odluke Upravnog odbora Radio-televizije Kosova da suspenduje direktora RTK 2, Željka Tvrdišića.
Image
Foto: facebook.com/RTK

U saopštenju dostavljenom medijima Upravni odbor Radio-televizije Kosova je naveo da je nakon detaljne analize emisije “Vesti” emitovane na drugom kanalu te televizije 28. septembra i na predlog generalnog direktora jednoglasno doneta odluka da se na 30 dana suspenduje Željko Tvrdišić – direktor RTK 2.

U saopštenju piše da će UO RTK izvršiti detaljnu analizu izveštavanja kako bi “identifikovao sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzeo odgovarajuće mere da ih ispravi”, kao i da će “preduzeti druge disciplinske mere predviđene zakonima i propisima po kojima RTK posluje”.

Direktor RTK 2, Željko Tvrdišić, rekao je za UNS da nije dobio zvanično obrazloženje odluke o suspenziji i da ne može da komentariše taj potez uprave.

Tvrdišić je juče nakon odluke UO RTK, u objavi na društvenoj mreži Facebook naveo da nikada, makar stradao, neće cenzurisati sagovornike.

„Molim žeton analitičare da ne koriste Google prevodilac. Obraz je golem kapital“, poručio je Tvrdišić.

UNS i DNKiM godinama podsećaju da je Srbima planom Martija Ahtisarija i kosovskim ustavom zagarantovan “jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriju Kosova”, a da RTK 2 ne predstavlja pravno i funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze prištinskih institucija prema srpskom narodu.

Ukazivali su i na to da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora imati vlastiti upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici i da moraju postojati zakonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

Podsetili su da je krajem jula 2019. godine tadašnji vršilac dužnosti urednika RTK 2 Marko Lekić obavestio javnost da sajt te televizije nije pod kontrolom redakcije na čijem je čelu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.