Uskrs u Janjevu

Vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Uskrs. Hrvatska zajednica u Janjevu svečano obeležava ovaj dan, javlja RTK2.
Image
Foto: RTK2

U crkvi Svetog Nikole u Janjevu svečano je proslavljen najveći praznik Uskrs. Pored Janjevaca svetoj misi koju je služio janjevački župnik don Mate Palić, prisustvovali su i vojnici Hrvatskog kontingenta KFOR-a.

“Danas i sutra su najradosniji, najveći dani. Dobili smo i pomoć od naših iz Hrvatske i nastojali smo koliko smo mogli da pomognemo da svako ima i mislim da je ta radost velika, kucaju se jaja, razmenjujemo te čestitke…Da uistinu ono što je Isus pobedio, to je taj nemir, to je to zlo kod ljudi da gospodare nad ljudima, da vladaju, da prestane to u svetu”, kaže don Mate Palić.

Uskrs ima posebnu simboliku, a deca se svakako najviše raduju šarenim jajima. Postoje i običaji koji se neguju i prenose mlađim generacijama.

„Ispred mene je doručak koji spremamo za Uskrs, to su uskršnja jaja koja se u subotu popodne nose u crkvu blagoslove se, tu su većinom deca, sva su deca okupljena. Jaja, sir, beli luk i so, beskvasni kruh, to se obično sprema za Uskrs i najukusnije je za mene bar, poseban ukus ima za Uskrs. Ujutru se svi okupimo i doručak je zajednički…Kod nas u crkvi svečanik kaže prvo očistite dušu, budite spremni za ispovest i pričest, ovo drugo vanjsko čišćenje kuće, spremanje jela, to može da spremi svako kako ko može. Svaka obitelj se na svoj način pripremi, tako da se i kuća očisti spreme se i jela, obavezno mora da ima nešto novo kupljeno, ali na prvom mestu su sveta ispovest i pričest“, rekla je Olga Gucić.

Iako je broj Hrvata u Janjevu iz godine u godinu sve manji, praznici su dani kada se većina vraća u svoj rodni kraj.

„Za Uskrs dolaze mnogi iz Hrvatske iz Zagreba i ostalih gradova. Posle tužnog Velikog petka čekamo radosni dan koji danas slavimo…Tradicionalni su običaji, blagoslove se jela na Veliku subotu. Danas svi dođemo na misu da proslavimo ovaj veliki dan…Danas ima te emocije, nekada je bilo puno Janjevo, puno nas Hrvata, drugačije se slavilo, ali hvala Bogu ima nas još i dolaze naši tako da se ipak oseća radost“, rekao je Sebastjan Čolakić.

U Janjevu koje je nekada važilo za veoma razvijeno mesto, poznato po brojnim trgovcima trenutno živi 135 Hrvata.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.