Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Velika Britanija pozvala Kosovo da stabilizuje situaciju na severu

Britanski ministar spoljnih poslova je naglasio da Kosovo i Srbija moraju da izbegavaju tenzije i zapaljivu retoriku.
Image
Foto: Henry Nicholls/Pool via REUTERS

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da preduzme korake ka deeskalaiciji situacije na severu Kosova.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, Kleverli se danas u Londonu sastao sa Kurtijem i predočio mu konkretne poteze koje očekuje da povuče Vlada Kosova u cilju spuštanja tenzija – da gradonačelnici četiri opštine rade sa alternativnih lokacija, da se specijalne policijske jedinice povuku iz zgrada opština i da počnu pripreme za nove izbore.

„Jasno sam rekao premijeru Kurtiju da kontinuirane tenzije dovode u rizik teško stečene uspehe koje je Kosovo postiglo tokom godina zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i međunarodnim partnerima“, navodi se u saopštenju.

Britanski ministar spoljnih poslova je naglasio da Kosovo i Srbija moraju da izbegavaju tenzije i zapaljivu retoriku.

Kurti je susret objavio na Tviteru i napisao da je Kleverliju izrazio zahvalnost na nepokolebljivoj podršci Velike Britanije.

„Naglasio sam da će nam vladavina prava biti vodeći princip u suzbijanju napada na Kfor, policiju i novinare, kao i u pripremi za nove izbore“, napisao je Kurti.

FoNet/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.