Velika Gospojina obeležena i u Gračanici i Orahovcu

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice, poznatiji kao Velika Gospojina, obeležen je i u Gračanici i Orahovcu.
Image
Foto: Kim

U manastiru Gračanica svetu arhijerejsku liturgiju, u pristustvu nekoliko stotina vernika, služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom, prenosi Kim.

Oko crkve je išla litija koju je predvodilo sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske i veliki broj vernika. Tokom liturgije je obavljeno i rezanje slavskog kolača, ali i rukopoloženje.

„Danas sabrani svi zajedno, obitelji manastira Gračanice slavimo hramovnu slavu. Kralj Milutin posvetio je svoju zadnju zadužbinu Uspenju Presvete Bogorodice, majci našoj molitvenici i zastupnici. Verujući u Boga dostižemo i one ciljeve koji su gotovo nemogući naročito mi koji živimo na Kosovu i Metohiji da nas Gospod osnaži da nam da veru da služimo njemu jer smisao naš jeste služenje Bogu“, naveo je Vladika Teodorsije u svojoj besedi.

Đakon Zoran Vujić, iz Vrbovca je iz reda đakona postao sveštenik a, kako je naveo vladika, službovaće u Kosovskoj Kamenici. Svršeni bogoslov Vuksan Kostić postao je đakon a služiće u Starom Rasu u Novom Pazaru.

„Obojici nek Bog da krepnosti i snage da opravdaju poziv Hristov i dostojno služe narodu“, poručio je vladika.

Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić je nakon liturgije čestitala meštanima seosku slavu.

„Svim meštanima Gračanice i okolnih mesta želim da čestitam ovaj veliki praznik, da nam Bog pomaže, da nam da snagu i volju da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Neka je na zdravlje i spasenje.“

Osim Ljiljane Šubarić, liturgiji su prisustvovali i ostali predstavnici kao i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Miloš Terzić. On je istakao značaj praznika i okupljanja meštana oko ove svetinje.

„Nadam se da će nas iz godine u godinu biti na ovom mestu još više, a mi smo uvek tu kao predstavnici Vlade Republike Srbije, Kancelarije za KiM da ohrabrimo naš narod sa Kosova i Metohije. Izuzetno je važno da se sabiramo, okupljamo i da nastavimo borbu za našu državu, za naše svetinje i za Kosovo i Metohiju, što i činimo.“

Meštani Gračanice i okoline praznik proslavljaju u krugu porodice ili kod prijatelja.

„Pre svega veliko značenje ima ovaj manastir. Idemo kod kumova ovde da čestitamo praznik“, kaže Ljubiša Mitić.

„Ovaj praznik je jako važan jer se sjedinjujemo sa Bogom. Praznik proslavljamo kod kuće najviše, sa porodicom, prijateljima. Uveče šetamo pored manastira i prelep je osećaj“, kaže Vera Krstić.

Na praznik Velike Gopsojine počinje „Dani opštine Gračanice“. Tokom nekoliko dana biće organizovan program različitog sadržaja, a započeće „Gračaničkim prelom“.

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu proslavljena hramovna slava

Hramovna i gradska slava Velika Gospojina proslavlejna je danas i u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, javlja Radio Goraždevac.

Svetu liturgiju služio je paroh uroševački otac Trajko Vlajković i paroh orahovački otac Milan Stanojević.

On je u svojoj besedi kazao da mu je drago što je porta crkve ispunjena decom i čestitao današnji praznik svima prisutnima.

„Drago mi je što sam deo vas koji ste jaki u veri i kakve nas Gospod voli. Oduševljava me radost ove dece. Ovde je porta ispunjena decom. Bog je svakog od nas stvorio za nešto i to kroz život treba da ostvarimo. Nemojte da se dodvoravamo nikome osim Hristu. On treba da nam bude uzor svima. Volimo jedni druge. Braćo i sestre, neka Presveta Bogorodica bude naša zaštitnica pred Gospodom da činimo dobra dela, a kada ih učinimo da se ne hvalimo, Gospod će nam to vratiti. Neka je srećan i blagosloven današnji dan i današnji praznik.“

Otac Trajko je na kraju besede pozvao okupljene na sabor u Uroševcu kada se slavi 90 godina postojanja crkve.

Proslavljanu slave prisustvovalo je oko 200 vernika, a šest njih biće kolačari naredne godine.

Foto: Radio Goraždevac

Danas je praznično bilo i u Đakovici, i u manastiru Sokolica na severu Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.