Visoki Dečani demantuju poslanicu Samoopredeljenja: Obmanjujuće medijske izjave sa ciljem da izazovu etničko i versko neprijateljstvo i šire dezinformacije

Manastir Visoki Dečani demantovao je tvrdnje poslanice u Skupštini Kosova, Fatmire Mulhadže Kolčaku iz vladajuće stranke Samoopredeljenje, o tome da manastir kupuje imanja od Srba u Goraždevecu.
Image
Foto: Kontakt Plus

„Iz razgovora i kontakata sa meštanima okolnih sela, shvatila sam da u poslednje vreme Srpska pravoslavna crkva, odnosno Manastir Dečani, kupuje imanja – kuće i nekretnine – od lokalnih Srba u Goraždecu, verovatno da bi obezbedili da to područje nije naseljen Albancima. Manastir Dečani, s jedne strane, insistira na preuzimanju javne imovine, sa druge strane, kupuje privatnu imovinu. Čemu ova opsesija Manastira zemljom? Kao verska institucija, zar ne bi trebalo da ima drugačiju misiju?“ – navela je Kolčaku u objavi na Fejsbuku pod naslovom „Manastir Dečani proširuje svoja imanja“.

„Moramo razjasniti i obavestiti javnost da su ove tvrdnje potpuno lažne i zlonamerne. Manastir nema nameru, niti poseduje sredstva za takve aktivnosti, posebno u kontekstu kada kosovske vlasti, uprkos sudskim presudama, ne priznaju vlastitu manastirsku imovinu“ – navode sa druge strane iz Visokih Dečana.

Dodaju da je manastir bio angažovan isključivo da pomogne jednoj srpskoj porodici, koja nije imala gde da živi, da kupi kuću pre nekoliko godina.

„Međutim, manastir ne koristi ovu imovinu niti stiče bilo kakvu imovinu u ovdašnjim selima. Ova činjenica se lako može proveriti kroz katastarsku evidenciju“ – dodaju.

„Verujemo da ove obmanjujuće medijske izjave nekih političkih krugova kosovskih Albanaca imaju za cilj da izazovu etničko i versko neprijateljstvo i šire dezinformacije, što oštro osuđujemo. Naša posvećenost ostaje čvrsta ka negovanju harmonije i razumevanja među svim zajednicama“ – naveli su iz Visokih Dečana.

Apelovali su istovremeno na medije kosovskih Albanaca da kod samog manastira provere sve informacije u vezi sa manastirom.

„Verujemo da je to temelj profesionalnog novinarstva“ – dodaju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.