Vlada u Prištini imenovala direktora Instituta za zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu

Atde Hetemi je imenovan za direktora Instituta za zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu, saopšteno je iz Vlade u Prištini.
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da će ovaj institut “adresirati zločine Srbije u ratu od 1998. do 1999. godine”, javlja Radio Kim.

Kurti je naglasio da ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid “nisu stvar prošlosti”.

„Žrtvovanje našeg naroda je veliko, rane nastale tokom rata su duboke i još uvek prisutne, bol je beskrajan. Dokumentovanjem zločina i ratne štete, delimo bol i činimo sve kako bi tragična istorija kosovskih Albanaca povezana sa zločinačkom Srbijom bila poznata široj javnosti“, rekao je Kurti na današnjoj sednici Vlade.

On je istakao rešavanje zločina i nanesene štete kao “moralnu obavezu Kosova”, a da je sećanje na žrtve “dužnost svakoga”.

„Rane su još sveže i otvorene za članove porodica više od 1.600 ljudi koji su nasilno nestali tokom rata. Prioritet nam je rasvetljavanje sudbina i lokacija nestalih“, dodao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da su 2023. godine izvršena iskopavanja na 11 lokacija širom Kosova.

Prema njegovim rečima, na pet lokacija pronađeni su ostaci šest osoba koje su potom ekshumirane i u toku je DNK analiza.

Kao veliki problem u rasvetljavanju slučajeva nestalih, Kurti je naveo nedostatak pouzdanih informacija i “odbijanje saradnje od strane Srbije”.

„Vlada maksimalno vodi računa o posledicama rata na Kosovu. Osnovali smo Komisiju za istraživanje i dokumentovanje kulturnog nasleđa uništenog tokom rata 1998-1999. Pokrenuli smo projekat sećanja na ubijenu decu, koja su nestala ili izgubila živote u ratnim uslovima. Kao odgovor na nekažnjivost ratnih zločina na Kosovu, uklonili smo zakonske prepreke za suđenje ratnim zločincima u odsustvu. Izmenama koje smo uneli u zakonodavstvo, naše pravosudne institucije mogu krivično goniti i kažnjavati počinioce ratnih zločina u odsustvu, gde god da se oni nalaze“, rekao je on.

Kosovski premijer je poručio da ratni zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde.

„Srbija se mora smatrati odgovornom za zločine počinjene na Kosovu. Ne može biti amnestije za zločine srpskog okupatora i agresora tokom rata na Kosovu“, podvukao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.