Vladika Teodosije: Zočište je mesto vaskrsenja i blagoslov našeg opstanka

Vladika Teodosije služio danas liturgiju u Zočištu
Image
Foto: Radio Goraždevac

„Današnji praznik govori o tome da ova svetinja nije ništa izgubila svojim stradanjem, već je dobila. Posle stradanja i vaskrsenja uvek smo jači, svetliji i lepši“, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije nakon služenja liturgije povodom slave manastira Svetih vrača Kozme i Damjana u Zočištu, javlja Radio Goraždevac.

Vladika Teodosije je kazao da se ova svetinja ponovo podigla iz pepela i da ovaj manastir predstavlja blagoslov za sve nas, ali i obavezu.

„Oni koji su činili zločin i mislili da mogu da unište svetinju Božju – uništili su sebe. Ni traga im nema, kako je njihovim dušama kada su digli ruku na crkvu Božju i na svetitelje koji ovde u ovoj crkvi počivaju… Treba da pazimo na sebe, svoje postupke i da ne budemo sebični. Prodajući svoju imovinu odlazimo po belom svetu, okrećemo leđa našim najvećim svetinjama, našem Kosovu i Metohiji. Treba da uz Božju pomoć istrajemo na našem krsnom putu kako bi opstali na ovim prostorima braćo i sestre. Hvala Bogu ima onih koji to razumeju i koji više gledaju na ono što će tek doći, na ono što je Bog pripremio, nego na ovo svakodnevno, prolazno koje živimo“, poručio je.

Vladika novobrdski Ilarion rekao je tokom besede da je za njega velika privilegija to što je danas u Zočištu.

„Postojati je trajan glagol. To nije nešto što se uradi u jednom trenutku. Tako da hriščanin treba da postoji svakoga dana. Svakoga dana iznova treba da se boriš za slobodu. Iscelitelji koje slavimo na ovom svetom mestu su čudotvorci, čudo je što smo mi danas ovde“, naveo je on.

Događaju su sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske i verni narod.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.