Vučić i Kurti sutra odvojeno na razgovorima u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su sutra na seriju individualnih sastanaka sa pojedinim evropskim liderima.
Image
Foto: N1

To je izjavio portparol EU Peter Stano.

„Ideja je da imamo ove sastanke na marginama samita EU kako bismo podržali vraćanje dijalogu. Očekujemo da se obe strane, Srbija i Kosovo odmah i bezuslovno vrate obavezama koje proističu iz dijaloga, da odmah rade na deeskalaciji i ponovnom pokretanju dijaloga“, izjavio je Stano.

On je dodao da neće biti zajedničkog sastanka Vučića i Kurtija i da su susreti sa pojedinim liderima EU nastavak procesa koji je otpočeo proteklog vikenda, kada je „velika petorka“ posetila Prištinu i Beograd.

Stano nije precizirao sa kojim će se evropskim liderima sastati Kurti i Vučić. Radio slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na svoje izvore, navodi da su to nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanka premijerka Đorđa Meloni.

Stano je novinarima u Briselu još rekao da će odnosi Beograda i Prištine biti jedna od tema sutrašnjeg samita EU i da će visoki predstavnik EU Žozep Borel obavestiti šefove država i vlada o stanju u procesu normalizacije odnosa.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.