Vučić sa Šakantu: Zahvalio sam Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju Kosova

Izjavio predsednik Srbije
Image
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav/PrtSC

“Zahvalio sam Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što predstavlja poseban dokaz o čvrstom prijateljstvu između naših zemalja”, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu.

On je naveo da je sa ministarkom razmenio mišljenja o svim temama od interesa za obe zemlje, a posebno o aktuelnoj situaciji u svetu i mestu Srbije i kraljevine Esvatini u globalnom poretku današnjice.

“Detaljno sam informisao ministarku Šakantu o izazovima koji stoje pred Srbijom u UN u pogledu rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“, kao i o poziciji naše zemlje po ovom pitanju, koju sam podrobno obrazložio. Naglasio sam da je za nas podrška prijatelјskog Esvatinija od naročitog značaja, posebno u ovom trenutku, kada se suočavamo sa brojnim pritiscima”, istakao je Vučić.

Naveo je i da je bilo razgovora o planovima za unapređenje saradnje, čiji će prvi korak u konkretizaciji biti potpisivanje Opšteg sporazuma između vlada Srbije i Esvatinija o osnivanju Mešovite stalne komisije za saradnju.

“Izrazio sam posebno zadovoljstvo činjenicom što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa „Svet u Srbiji“, a uvaženu ministarku sam zamolio da prenese srdačne pozdrave kralju Msvatiju III i izrazio želju da ga ugostim u Srbiji, čime bi nam učinio veliku čast i dao dodatni zamah našim bilateralnim odnosima i sveukupnoj saradnji”, zaključio je predsednik Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.