Vučić: Velika nervoza zbog Ukrajine, neki misle da mi treba da platimo za neispunjena očekivanja

Vučić očekuje "mnoge teške situacije" u narednom periodu.
Image
Foto: Tanjug/Milos Milivojevic

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da očekuje „mnoge teške situacije“ u narednom periodu po Srbiju, zato što očekuje da zapadni predstavnici, usled povećanih tenzija na severu Kosova, ponude predlog u kom „neće ništa pitati“ Srbiju.

„Ja očekujem mnoge teške situacije u narednom periodu, jer znam da će zapadnjaci doći sa nekom genijalnom idejom, da nam donesu tekst gde nas ništa neće pitati i slično. Ali dobro, to nije od juče. Velika je nervoza zbog Ukrajine, pa neki misle da mi treba da platimo za njihova neispunjena očekivanja“, rekao je Vučić novinarima posle otvaranja fabrike „Hansgroe“ u Valjevu.

Upitan da prokomentariše situaciju na severu Kosova, on je ocenio da se „zna ko se igra rata“.

„Kao i onda sa oružjem pronađenim ispred opštine Zvečan. Nadohvat ruke NATO-u i Kosovskoj policiji, a mi pre toga danima prijavljivali svetskim službama šta su hteli da urade. Svi u svetu znaju ko eskalira situaciju i ko se igra rata. Ko šalje one koji ne smeju ni da postoje prema rezoluciji 1244“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je Beograd uvek davao sve od sebe da sačuva mir.

„Mi smo dali sve od sebe da se sačuva mir, spremni smo na kompromise. To je lepa reč, kao i razgovor, a ne teranje inata“, rekao je Vučić.

U toku rad na platformi za osnivanje Narodnog pokreta

Srpski predsednik je rekao je da je u toku rad na platformi za osnivanje Narodnog pokreta za državu, kao i da se razgovara sa ljudima koji će imati veliku ulogu u tom pokretu.

Na pitanje koji su razlozi za pomeranje roka za formiranje Narodnog pokreta za državu, čije osnivanje je bilo planirano na Vidovdan, Vučić je naveo da se priprema platforma i da su u toku razgovori sa ljudima koji će imati važnu ulogu u pokretu.

Naveo je da je potpuno svejedno da li će ta platforma biti objavljena za deset ili 15 dana i objasnio da nije moglo ranije, jer je država imala brojne probleme, od situacije na Kosovu i Metohiji, pa do ubistava dece u dve tragedije u Srbiji.

Vučić je istakao da je za njega dužnost predsednika Srbije najvažnija i da je na nju najponosniji, navodeći da je njegov posao da bude predsednik zemlje i da se, onda kada pronađe malo slobodnog vremena, posveti i drugim političkim pitanjima koji su važni za Srbiju.

„Nisam to slobodno vreme mogao da pronađem u prethodnom periodu, nadam se da ću ga imati imati nešto više u narednom periodu. Imamo mnogo problema, a o KiM bolje da vam ne govorim, to je na dnevnom nivou. Imao sam prosečno po 20 razgovora telefonskim putem samo u vezi sa KiM. Kada to imate, ne možete u potpunosti da se posvetite nečemu što je unutrašnji politički rad“, kazao je Vučić.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.