Vučković: Eventualno članstvo Kosova u SE presedan i za samu tu instituciju

Generalna sekretarka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković izjavila je da će eventualno članstvo Kosova u SE biti presedan i za samu tu instituciju.
Image
Foto: AFP

Navela je, da bi prijemom Kosova u Savet Evrope, Komitet ministara prekinuo politiku neutralnosti unutar te organizacije.

Vučković je, javlja Fonet a prenosi N1, navela da će 16. aprila na dnevnom redu plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine SE biti razmotrena odluka Političkog komiteta o zahtevu Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Rok za prijavu za raspravu je u ponedeljak, pa ćemo tokom popodneva znati kako će sve to izgledati, dodala je ona.

U ponedeljak popodne će zasedati i poslaničke grupe, koje bi trebalo da zauzmu stavove o tom pitanju, rekla je Vučković, uz napomenu da to mišljenje nije obavezujuće za poslanike, ali je praksa da se većinska odluka poštuje.

Vučković, koja je do 2016. godine bila poslanik Srbije u PSSE, navodi da će i zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, među kojima je i Srbija, imati svoje učesnike u debati i protiviti se članstvu Prištine.

Vučković je rekla da ne može da predvidi šta će uraditi vlast u Beogradu, ali izlazak iz članstva SE bi bila veoma teška odluka.

Poštovanje konvencija te organizacije je važan stepenik na evropskom putu Srbije, jer su deo pravnih tekovina Evropske unije, dok sa druge strane, oduzeli bismo svojim građanima priliku da zaštite svoja prava pred Evropskim sudom za ljudska prava, rekla je ona.

Prema rečima Vučković, druga mogućnost je neučestvovanje u radu SE, ali to je vrsta bojkota.

U tom slučaju, navela je ona, uvek je problem šta će biti izgovor i opravdanje da se vratimo u rad tih tela, odnosno kako delovati i novim okolnostima koje su presedan i za sam SE.

Vučković je podsetila da Srbija smatra Kosovo i Metohiju delom svoje teritorije, ali bez obzira na to, građani koji tamo žive nisu imali mogućnost obraćanja sudu u Strazburu.

Oni bi to članstvom Kosova to dobili, ali je važno na koji način deluje pravni sistem na Kosovu, jer je Evropski sud za ljudska prava poslednja instanca, kada su svi lokalni pravni mehanizmi iscrpljeni, objasnila je Vučković.

Uvek je dobro da građni imaju više mogućnosti, ali gledano iz ugla Srbije, naredne nedelje imamo veće prioritete na nivou zaštite nacionalnih interesa, zaključila je Vučković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.