Vujović o sastanku u Briselu: Deeskalacija, izbori, povratak u institucije

Od runde dijaloga očekuje se nastavak putem deeskalacije, da Srbi izađu na izbore na severu, da se srpski policajci i opštinske strukture vrate, kazao je za N1 nekadašnji diplomata, Nebojša Vujović.
Image

„U četvrtak treba da očekujemo dogovor, saglasnost da se ostvare ove stvari“, rekao je za N1, govoreći o sutrašnjem sastanku na najvišem nivou u Briselu.

On je ocenio i da bi se raspisivanjem izbora u Srbiji „razvodnilo“ ono što je postignuto porazumom u Briselu i mapom puta u Ohridu, te da se od Srbije očekuje ispunjenje obaveza iz Ohrida.

„Iako je Vučić bežao kao đavo od krsta, ili kao kiša oko Kragujevca da ne stavi svoj potpis, izjava šefa države je jednaka stavljanju potpisa, ona je obavezujuća“, ocenio je Vujović.

Kako je kazao, to znači da se od Srbije traži da izvrši uticaj na Srbe na severu Kosova da izađu na izbore i da se vrate u institucije.

To je zahtev koji Srbija ne može da izbegne, kao što je premijer Kosova Aljbin Kurti suočen sa zahtevom da gradonačelnici podnesu ostavke, rekao je Vujović.

Ako to ne urade, biće velikih problema, što podrazumeva i proširivanje sankcija, smatra ovaj diplomata.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.