Iz kosovskog budžeta 60 miliona evra godišnje za lica koja su otišla u prevremenu penziju devedesetih

Pravo na penziju ima oko 2.000 od ukupno 60.000 zaposlenih sa Kosova, koji su pre sukoba 1999. godine uplaćivali doprinose Republičkom fondu za penziono i invalidsko osiguranje.
Image
Foto: Shutterstock

Kosovo nema pristup penzionom fondu Srbije, iako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu obavezao Beograd da isplaćuje penzije pomenutim licima, piše Koha.

Iz kosovskog budžeta se zbog toga svake godine izdvaja oko 60 miliona evra za penzije svih onih lica koja su otpuštena tokom devedesetih godina prošlog veka.

Bivši kosovski ombudsman Hiljmi Jašari smatra da odgovornost treba da snose prištinske institucije, jer se nisu dovoljno angažovale u prošlosti kako bi se rešio ovaj problem.

„Čak i da Priština pokrene diskusiju na tu temu, srpska strana neće želeti da razgovara o tome, jer to nije u njenom interesu“, rekao je Jašari.

Procenjuje se da je iz kosovskog budžeta za prevremeno penzionisana lica tokom 1999. godine do sada izdvajano oko 950 miliona evra.

Tokom dijaloga u Briselu podneto je više zahteva u vezi penzija, kazao je Muhamet Mustafa, nekadašnji član pregovaračkog tima Prištine.

„U Evropskoj komisiji su razumeli da ovo pitanje treba biti prioritet, jer se smatralo lakšim u odnosu na druge, kao što je npr. ratna odšteta. Rad na rešenju ovog problema zaustavljen je u decembru 2020. godine, jer je srpska delegacija prekinula razgovore u Briselu. Od tada se više o ovom pitanju nije diskutovalo“, rekao je Mustafa.

Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 17. aprila 2012. godine, pravo na penzije čija je isplata obustavljena 1999. godine imaju dva neimenovana penzionera iz Mitrovice.

Oni su se prethodno preselili u Novi Pazar kako bi podneli tužbu sudu u Strazburu, zato što ova institucija ne razmatra žalbe građana zemalja koje nisu članice Saveta Evrope.

Ovom presudom, prema mišljenju bivšeg kosovskog ombudsmana, potvrđeno je pravo svim potencijalnim tužiocima da dobiju svoja sredstva iz PIO fonda Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.