Zaštićeni svedok: Tači nam na sastanku predstavljen kao šef OVK

Iskaz svedoka čiji je identitet zaštićen šifrom 4255 - bio je zatvoren za javnost.
Image
Foto: Koen van Weel/ANP/AFP

U nastavku suđenja komandantu nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998. i 1999. godine, zaštićeni svedok pod šifrom 4255 i jedan od bivših starešina OVK kazao je pred Specijalnim sudom u Hagu da mu je na jednom sastanku Tači bio predstavljen kao “šef”.

Prema sažetku izjave koju je u sudnici pročitao tužilac Džejms Paće, svedok je 1998. i 1999. bio član Demokratskog saveza Kosova, pripadnik OVK i to na komandnom položaju u “operativnoj zoni” Paštrik u opštinama Prizren i Suva Reka.

Svedok je bio prisutan na dva sastanka sa Tačijem, naveo je tužilac.

„Svedok je izjavio da je na jednom sastanku Tači predstavljen kao član Glavnog štaba OVK, a na drugom sastanku kao šef svim pripadnicima OVK“, rekao je tužilac Paće.

Svedok je u kratkom otvorenom delu zasedanja kazao da je posle rata saTačijem “radio u istoj instituciji”.

U unakrsnom ispitivanju, branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija dokazivao je da Glavni štab OVK tokom 1998. godine nije imao kontrolu nad jedinicama koje su, prema njegovim rečima, činili meštani koji su branili svoja sela.

Advokat Ben Emerson oslanjao se na oslobađajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao njegovom bivšem klijentu Ramušu Haradinaju.

Iz te presude Emerson je citirao reči svedoka Džona Kroslanda, koji je za vreme sukoba na Kosovu bio britanski vojni ataše u Beogradu.

Krosland je na suđenju Haradinaju tvrdio da je 1998. godine bilo “preterano nazvati vrh OVK Glavnim štabom”, da to telo “nije imalo kontrolu nad OVK” i da “nije koordinisalo” dejstva te paravojne formacije na terenu.

Svedok se složio sa tim konstatacijama.

Suđenje Tačiju i njegovim saradnicima biće nastavljeno sutra.


Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u deset tačaka za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta zlodela počinjena su, prema optužnici, u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u severnoj Albaniji.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, prema optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Po optužnici – Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom uz nasilje nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za “izdajnike”, “špijune” i “kolaborante” sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK – Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su u vreme obuhvaćeno optužnicom bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova proglašenoj u martu 1999. godine – Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom od 9. do 11. novembra te godine – izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Ševeningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.