Završen 24. protest „Srbija protiv nasilja“: Građani i deo opozicije ukazali na loš rad tužilaštv

Protest „Srbija protiv nasilja“ završen je nakon što su građani došli do zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj ulici u Beogradu.
Image
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Građani i deo opozicije ukazali su ovim protestom da tužilaštvo u Srbiji ne radi dobro svoj posao i u intersu građana.

Učesnici su se najpre, kao i do sada, okupili oko 18 sati ispred Doma Narodne skupštine gde im se obratio domaćin protesta Smiljan Banjac.

On je na početku protesta rekao da državni službenici treba da rade u interesu građana, a ne u interesu vlasti i da su to videli od „onog ko ne želi da kaže istinu zbog svog rejtinga“.

Banjac je citirao predsednika Srbije Aleksandar Vučića koji je danas rekao da se nije informisao o tome „ko je žandarm Nenad Vučković sa kriminalcima, jer je imao pametnija posla“.

Građanima su se obratili lider PSG Pavle Grbović i potpredsednica DS Dragana Rakić.

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, koji učestvuje u protestu, je rekao za televiziju N1 da beogradski protest ima specifičan motiv okupljanja koji nije politički – „da imamo stabilno, mirno društvo u kom neće biti ekcesa, niti ugrožavanja lične bezbednosti“.

„Trudimo se da protesti budu manje opterećeni politikom, dok u Novom Sadum, Nišu, Kragujevcu – a dogovaramo se da idemo idućeg petka i u druge gradove – imaju elemente kampanje“, naveo je.

Govoreći o temi današnjeg protesta – Republičkom javnom tužilaštvu, Novaković je rekao je da se plaši da u ovom trenutku u tužilaštvu mnogo predmeta sakuplja prašinu.

Ono treba da radi po zakonu, rekao je.

„Plašim se da ne postoji nijedan istaknuti funkcioner SNS koji je procesuiran, a ne treba biti mnogo analitičan i mudar da bismo zaključili da je, pored pada ekonomskog standarda i inflacije, najveći problem ove države kriminal i korupcija. Ako imate situaciju u kojoj kriminal i korupcija cvetaju a tužilaštvo ne radi svoj posao, onda vi to rasplamsavate, kriminal i korupciju činite još većima“, dodao je on.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ počeli su posle masovnih ubistava početkom maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Dubona i Malo Orašje.

Tehnički organizatori protesta su poslaničke grupe Pravac Evropa, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno, Zeleno-levi klub i Narodni pokret Srbije-Ekološki ustanak-Novo lice Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.