Završena sedma Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije

Još jedna škola kaligrafije uspešno završena.
Image
Foto: Radio Goraždevac

Izložbom kaligrafskih radova i prigodnim programom u manastiru Sveti arhangeli kod Prizrena danas je završena sedma po redu Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije, istorije i muzike.

Polaznici ove letnje škole imali su priliku da se druže, uče srednjovekovnu srpsku kaligrafiju, istoriju, stare srpske pesme iz Prizrena i iz drugih delova Kosova, bave se sportskim aktivnostima i učestvuju u liturgijskom životu manastira. Časove kaligrafije je držao vrhunski majstor kaligrafije Dušan Mišić a njegov pomoćnik je bila Tanja Borota.

Mario Majstorović jedan od organizatora škole kaligrafije rekao je za Radio Goraždevac da je učestvovalo četrdesetdvoje dece i da je bilo još više zainteresovanih, ali zbog ograničenog kapaciteta nije mogao da učestvuje veći broj učenika. On je dodao da je cilj ovog događaja da što više dece dođe iz regiona i rasejanja i da se ovde druži sa decom sa Kosova.

„Živeli smo istoriju uz časove istorije koje je držala dr Aleksandra Novakov u Bogorodici Ljeviškoj, ovde u manastiru kraj groba cara Dušana i u crkvi Svetog Spasa.

Ova škola znači mnogo ne samo nama već i ljudima koji ovde žive, jer pokazuje da živi manastir. Ove godine imamo decu iz Kanade, iz centralne Srbije i najviše dece sa Kosova i Metohije, a cilj je i da se deca zaljube u Kosovo i Metohiju.

Od kada dolazimo ovde, znamo da situacija nije naivna i da je teško, ali dva puta smo obilazili svetinje Prizrena, išli na sladoled na Šadrvanu, peli se na Kaljaju, pevali u Ljeviškoj ‘Mi smo deca neba’ i u hramu Svetog Đorđa ‘Rasti, rasti moj zeleni bore’… Sve to je značajno i imaće efekta na druge ljude i buduća vremena. Onima koji se boje da pošalju decu poručujem da smo ovde zaštićeni, izdvojeni i nemamo problema i pozivam i druge da dođu”, rekao je Mario.

Tanja Borota je asistent kaligrafa Dušana Mišića na ovogodišnjoj školi kaligrafije. I ona je kazala da su joj utisci fascinirajući.

„Prvi put sam ovde i utisci su fascinirajući, kao i rad sa decom u školi kaligrafije. Deca su vrlo bila zainteresovana, puna utisaka i nadam se novog znanja koja će poneti kući.”

Dodaje da je profesor Dušan birao citate koje će pisati.

„To su kratki citati naših svetitelja i upravo je to ono što svako od nas treba da zna a kroz pisanije da zapamti. Ja sam do sada bila na školi kaligrafije u manastirima Studenici, Manasiji, ove godine će biti u Banjskoj, dogovaramo se i sa još nekim manastirima. Prošlog oktobra smo imali školu kaligrafije u manastiru Draganac gde je odziv bio fenomenalan baš kao i ovde”, kaže Tanja Borota.

Ona kaže da je Prizren na nju ostavio poseban utisak i da nema reči kojima može da opiše svoja osećanja koja je doživela u ovom gradu.

„Nemam reči, ono što sam ja doživela ovde to nosim unutra. Najveći utisak na mene je ostavila crkva Svetog Spasa, naravno tu su i Arhangeli, ali me je crkva Svetog Spasa nekako posebno dodirnula. Zato je moja poruka svim ljudima – dođite bez straha”, poručila je Tanja.

Devetogodišnji Lazar Popović je došao sa svojim roditeljima i dve sestre iz Vankuvera i oduševljen je učešćem u školi kaligrafije.

„Meni su se sviđali časovi kaligrafije, naučio sam i pesmu Pećka kandila, a uživao sam obilazeći svetinje Prizrena. Saznao sam da u Prizrenu i okolini ima 55 živih crkava. Meni se najviše dopala crkva Bogorodice Ljeviške i njen freskopis, ali je tužno što su neke freske zapaljene“, kazao je Lazar za Radio Goraždevac.

Lazar je takođe poručio svim svojim vršnjacima da dođu na Kosovo i da posete sve njegove svetinje.

U programu su učestvovala sva deca i svima su uručene zahvalnice, a nagrađena su dva najbolja rada. Za najbolji rad za stariji uzrast đaka nagrađena je Dunja Ivić, a za niži, nagrađen je Mihajlo Dejković.

Zahvalnicu je takođe dobio i domaćin događaja, iguman manastira Sveti arhangeli, otac Mihailo.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.