Zećiri: Sportska hala određena za peticiju u Zubinom Potoku

Određena je lokacija za prikupljanje potpisa i za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka, potvrdio je za KoSSev upravo predsednik ove opštine.
Image
Foto: Kontakt Plus/arhiva

Izmir Zećiri kaže da je za potrebe organizovanja peticije opredeljena sportska hala.

„U Zubinom Potku je određena sportska hala i dozvoljen je razvoj ove delatnosti“, objasnio je.

On precizira da će sama dozvola inicijativnoj grupi biti dostavljena u toku dana, te da će od sutra moći da se krene sa potpisivanjem peticije.

Ovaj gradonačelnik je, međutim, samo dan ranije izneo stav da peticija neće biti uspešna.

„Od donošenja odluke Vlade o administrativnom uputstvu bio sam skeptičan, gledajući situaciju na terenu, ne verujem i još uvek sam skeptičan da će to uspeti. To je zbog volje građana, da kažemo srpske većine, da se održe prvi demokratski i redovni izbori, bio sam i ostao skeptičan prema ovoj inicijativi”, izjavio je za Klan Kosova.

U današnjoj izjavi za KoSSev ponavlja da je skeptičan.

„Ja sam skeptičan da će se peticija završiti uspešno, ali videćemo šta će se desiti“, rekao je.

Lider GI „Za Zubin Potok“ i jedan od predstavnika nedavno formirane stranke Srpski narodni pokret, Milija Biševac, u današnjoj izjavi za KoSSev kaže da još uvek nema naznaka da li će se i kada krenuti sa potpisivanjem peticije.

„Inicijatori se još uvek nisu zvanično oglasili oko toga. Srpska lista se i dalje ne oglašava po tom pitanju, tako da se ovde ništa nije promenilo“, rekao je Biševac.

A ukoliko se krene sa prikupljanjem potpisa, Biševac je potvrdio da će staviti svoj potpis u svojstvu građanina, iako kaže da peticiju ne podržava kao način da se dođe do cilja – smene gradonačelnika. Smatra da je reč o „političkoj manipulaciji“.

„Mi smo i ranije poručivali da bi trebalo da dođe do smene gradonačelnika, jer je on nelegitimno izabran ali i sami njegovi postupci apsolutno nisu u skladu sa funkcijom koju treba da obavlja, on ne služi narodu i ne predstavlja stavove naroda. A što se tiče peticije, sami inicijatori i oni koji su nas doveli do ovog stanja, se do sada nisu oglašavali. Takođe nijedan zahtev vezano za razlog zbog kojeg smo napustili institucije nije ispunjen. Smatram da je ovo još jedna politička manipulacija“, kazao je.

Biševac podseća da će, ukoliko se prikupi 20 odsto potpisa birača Zubinog Potoka, organizovati referendum na kojem mora da smenu gradonačelnika podrži više od 50 odsto birača, kako bi inicijativa bila uspešna.

„To je još jedno mučenje naroda. Smatram da ovo pitanje treba da prođe kroz briselski dijalog, gde bi gradonačelnici podneli ostavke i povukli se sa tih funkcija, pa da se tek onda organizuju izbori. Smatram da je ovo samo još jedna naznaka krize u budućnosti. Mislim da se ovom peticijom ništa ne može promeniti, jer će Priština, u skladu sa uputstvom, uvek imati načina da prolongira odluku“, naglasio je Biševac.

Za razliku od Zubinog Potoka, sa prikupljanjem potpisa za smenu gradonačelnika se još juče krenulo u severnom delu Kosovske Mitrovice – u sportskoj hali i u Leposaviću, odnosno šatoru na platou kod gradskog hrama.

Već potpisana peticija sa 20 odsto potpisa birača iz ovih opština treba biti predata predsedavajućima Skupština opština do 22. januara, a postoji mogućnost produžetka roka na još 15 dana.

Sa druge strane, kada je reč o Zvečanu – i dalje izostaju informacije da li će se i kada pokrenuti peticija za smenu gradonačelnika.

Pravo da peticiju potpišu imaju svi građani sa važećom kosovskom ličnom kartom i koji su registrovani na spisku birača u opštinama na severu Kosova.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.