„Želeo bih da Srbija shvati da je Kosovo nezavisna država“

Američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, rekao je da želi “da Srbija shvati i prizna da je Kosovo nezavisna država”.
Image
Foto: N1/video crop

Hil je drugog dana Beogradske bezbednosne konferencije kazao da je izuzetno bitno razumeti šta se desilo 24. septembra tokom oružnog sukoba u Banjskoj.

„Kao prvu stvar ka rešenju problema, moramo one koji su odgovorni za ono što se desilo – da zaista držimo odgovornim kako se to više ne bi ponovilo“, pojasnio je ambasador.

On je naveo da bi drugi korak bio umanjenje tenzija na severu Kosova i nalaženje političkog rešenja.

„Važno je da SAD i EU zajedno pokušaju da reše probleme zapadnog Balkana. Kosovo je sa razlogom i dalje veoma težak problem. Ljudi kažu da Srbija jednostavno treba da shvati da je Kosovo nezavisna država, da preboli to i nastavi dalje. I ja bih želeo da ona to uradi, ali je činjenica da je problem mnogo kompleksniji“, rekao je Hil.

Pored Kristofera Hila panelisti su bili nemački specijalni izaslanik za zapadni Balkan – Manuel Saracin, specijalni rumunski predstavnik za zapadni Balkan – Adrian Davidoju i savetnik posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine – Jožef Pandur.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.