Zijade i Petković o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu

O političko-bezbednosnoj situaciji razgovarali su danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i šefica Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Karolin Zijade.
Image
Foto: Kancelarija za KiM

U saopštenju Kancelarije piše da je Petković kazao Zijade da je “Beograd nebrojeno puta, više od godinu dana upozoravao međunarodnu zajednicu da svakodnevni teror Aljbina Kurtija nad srpskim stanovništvom na severu Kosova može dovesti do tragedije”.

Prema Petkovićevim rečima, to se nažalost dogodilo u noći između 23. i 24. septembra u Banjskoj kod Zvečana.

„Iako Priština uporno nastoji da fingiranim podacima i kampanjom laži okrivi Beograd za nedavne događaje u Banjskoj, mi smo se uvek i dosledno zalagali za mir i stabilnost na Kosovu. Srpskoj strani incidenti nisu bili potrebni, sva odgovornost za poslednja dešavanja je na Prištini“, rekao je Petković šefici UNMIK-a.

Na severu Kosova potrebno je obezbediti veće prisustvo pripadnika KFOR-a i EULEKS-a kako bi Srbi bili sigurniji, preneo je Petković sagovornici.

On je naglasio da je neophodno povlačenje Kosovske policije sa severa.

„Prema Briselskom sporazumu ona nema šta da traži tu i građani je vide isključivo kao okupacionu snagu, što se svakodnevno i pokazuje nasiljem i terorom koji sprovode.”

Direktor Kancelarije za KiM je istakao tokom razgovora sa Zijade da je potrebno hitno formirati Zajednicu srpskih opština “kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda”.

Petković je poručio šefici UNMIK-a da zvanični Beograd očekuje da će organizacija na čijem je čelu “zauzeti balansiran i objektivan pristup u sagledavanju tragičnih događaja u Banjskoj, kao i u njihovom prezentovanju tokom naredne sednice Saveta bezbednosti UN”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.