Zuljfaj objavio dokument u kojem se zahteva formiranje ZSO do oktobra, tvrdi – „Vučićev uslov postao stav EU“

Savetnik kosovskog premijera Jeton Zuljfaj objavio je dokument koji je, kako tvrdi, predstavila Evropska unija na razgovoru u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
Image
Foto: Kontakt Plus

Zuljfaj tvrdi da se radi o dokumentu starom šest meseci i da upravo taj dokument dokazuje da je „Vučićev uslov postao stav EU“, te da su njime posrednici „prekrili nedostatak učešća Srbije u nastojanjima da se napravi plan sekvenciranja“.

O istom dokumentu govorio je danas pred medijima sam kosovski premijer, koji je naveo da je Srbija sve uslovljavala formiranjem Zajednice srpskih opština, da nije imala i zvaničan predlog, a da su posrednici predstavili dokument star šest meseci. On je, štaviše, tvrdio da je jedino on danas u Briselu imao predlog, pozivajući se na svoj plan sekvenciranja sprovođenja ovogodišnjeg sporazuma.

Sa druge strane, i posrednici i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveli su da je upravo Kurti taj koji nije prihvatio predlog.

U nastavku pročitajte dokument koji je objavio Zuljfaj, a pod naslovom „Opcija A1 – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom a zatim dalje diskusije“.

„Mapa puta za sprovođenje normalizacije odnosa Srbije i Kosova

  1. Strane su saglasne da se proces sprovođenja normalizacije odnosa između Srbije i Kosova ubrza kroz korake definisane ovom Mapom puta, na način i u rokovima predviđenim članovima koji slede.
  2. Strane su se složile da će do kraja marta 2023. godine Upravljački tim u dijalogu uz podršku EU predstaviti prvi Nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji će obezbediti odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, nakon čega će strane odmah pristupiti pregovorima o Statutu, uz posredovanje EU.
  3. Strane su se složile da u roku od 90 dana od dana predstavljanja Prvog nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu okončaju pregovore o tom dokumentu. Nakon toga Kosovo će usvojiti Uredbu i sve druge neophodne dokumente koji će omogućiti pravnu održivost Statuta, na način predviđen sporazumima iz člana 4. ove mape puta.
  4. Do kraja oktobra 2023. godine biće završeno uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, u skladu sa svim odredbama sledećih sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga u vezi sa datim pitanjem:

a) Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa (2013),

b) Plan implementacije Prvog sporazuma (2013),

c) Delokrug i mandat Upravljačkog tima za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (2013) i

d) Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi (2015).

  1. Po formalnom uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, strane će se odmah posvetiti razgovorima o primeni predloga EU za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova“.

Pročitajte još:

Kurti: Sastanak nije uspeo zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO

Vučić: Pregovori s Kurtijem neuspešno okončani

Borel: Kurti nije bio spreman za korak napred


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.