Bilčik: Krajnje je vreme da Priština reši veliko pitanje – osnivanje ZSO

Poručuje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju
Image
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog predstavničkog tela EU za Srbiju, Vladimir Bilčik, izjavio je da je krajnje vreme da Priština reši veliko pitanje od značaja za Srbiju i zaštitu svih Srba koji žive na Kosovu – a to je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Bilčik za Glas Amerike kaže da EU šalje jasne poruke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da u 2024. očekuje primenu postignutih sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Nadamo se da će naći volju za to. Iz svojih iskustava sa predsednikom Vučićem – mislim da postoji razumevanje i spremnost da se ostvari napredak. Uvideli smo to, pogotovo kada je reč o ličnim kartama, registarskim tablicama, energetici, kada se radi o praktičnosti na terenu. I to je važno. Mislim da je na Prištini da reši veliko pitanje od značaja za Srbiju i zaštitu svih Srba koji žive na Kosovu – a to je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Krajnje je vreme da se to ispuni. Mislim da će to zaista omogućiti napredak i nadam se da će Priština imati moć i odgovornost da narednih dana i nedelja deluje u dobroj veri“, kaže Bilčik.

Dodaje da je važno da se stišaju napetosti u regionu, te da ove godine treba krenuti ka okončanju dijaloga između Beograda i Prištine.

„Apsolutni je imperativ da se napadi, poput onog u Banjskoj, ne ponavljaju, kao i da se ne događaju napadi na NATO i vojnike KFOR-a. Prošle događaje je potrebno temeljno istražiti kako nijedna od strana ne bi imala razloga da podiže tenzije. Ohrabrujuće je što je Beograd pokazao spremnost da ohrabri Srbe da izađu na izbore. Nadam se da će se izbori na severu Kosova održati i da će postojati politički dogovor kako sve to ostvariti. Dnevni red je jasan i složen. Ove godine zaista treba krenuti ka okončanju dijaloga“, ističe Bilčik.

Na pitanje kako tumači stav Srbije da bi proširivanje pregovaračkog okvira za Srbiju Ohridskim sporazumom i njegovim Aneksom značilo da Evropska unija zatvara vrata Srbiji, što je nedavno izjavio i predsednik Srbije, Bilčik kaže da je potrebna istinska posvećenost svim sporazumima, uključujući i one postignute pre više od decenije.

„Potrebna je posvećenost obe strane. Postoji saglasnost o potrebi napredovanja i primene. Mislim da to svi priznaju. Ovo nije pitanje potpisa – već uzajamnog razumevanja koje je potvrđeno. Takođe, raspolažemo jasnim zaključcima iz decembra prošle godine koji se odnose na zaključke u vezi sa poglavljem 35. Za to postoji vremenski rok i očekujemo da institucije Evropske unije razjasne šta je neophodno učiniti. Atmosfera koja prati dijalog je puna emocija i jakih izjava sa obe strane. Ali, potrebno je usredsrediti se na praktične pregovore. Za to je potrebna dobra volja. Imamo jasnu mapu puta o tome šta treba da urade obe strane“, naglašava Bilčik.

Na konstataciju novinara da od marta prošle godine nema pomaka u dijalogu, osim dogovora o tablicama krajem 2023, Bilčik ističe da su pregovori u toku i da je od marta bilo više sastanaka, čak i na najvišem nivou.

„Činjenica da od marta nema dokumenata koji su predstavljeni javnosti – ne znači da se ne razgovara. Oni traju i učestalost kontakata je visoka. To je ono što je važno“, smatra Bilčik.

Naglašava da treba raditi na ostvarenju rezultata.

„Trenutno smo u procesu koji funkcioniše, ali taj proces će se smatrati uspešnim samo kada bude urodio plodom. Zadovoljavajući rezultat je normalizacija odnosa – a to će zahtevati da obe strane donesu važne odluke i korake kojim će napredovati“, zaključuje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.