Nova runda dijaloga u Briselu završena bez trojnog sastanka, Petković se obratio novinarima

Delegacije Beograda i Prištine razgovarale su danas odvojeno sa evropskim posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom. Iako je bilo informacija da će se dogoditi, do trojnog sastanka nije došlo.
Image
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je novinarima da se danas u Briselu razgovaralo o izradi Statuta Zajednice srpskih opština koji je, prema njegovim rečima, prvi konkretan korak u pravcu formiranja institucije koju srpski narod na tom prostoru čeka više od deset godina, javlja Tanjug.

On je rekao da je zahvalan ekspertima u delegaciji Beograda, a koji su “dokaz da Beograd dijalogu prisupa na odgovoran način”.

„Oni su jasno govorili o svim aspektima nacrta Statuta ZSO, posebno o onom delu koji se odnosi na izvršne nadležnosti – pre svega na prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje i ekonomski razvoj“, naveo je Petković.

Istakao je da su na dnevnom redu današnjih sastanaka bili i energetika i pitanje nestalih.

„Sada nam treba vrsta akcionog plana kako da potpisana Deklaracija o nestali postane živa. Očekujem da se to reši u periodu koji je pred nama. Kada se radi o energetici, tu su ljudi iz Elektrosevera i EPS. Očekujem da budu napravljeni koraci napred i kada je ta tema u pitanju. Čim do toga dođe obavestićemo vas.“

Petković je podvukao da očekuje napredak na tim poljima.

„Razgovori su se vodili sa Lajčakovim timom, ali i sa ekspertima EU o ovim temama. Očekujem da će biti nastavljeni razgovori u narednom periodu. Statut je veoma važan, jer on predstavlja kičmu ZSO, a sve mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Nakon više od pet sati razgovora koje smo imali danas u Briselu, vraćamo se sa uverenjem da kroz dijalog i kompromisna rešenja možemo da napredujemo u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, poručio je.

Petković je ponovio da je “Beograd apsolutno posvećen miru i stabilnosti”.

„Važno je da kroz pregovore dođemo do rešenja koja će omogućiti bolji život Srbima na KiM. Tokom ovih razgovora ukazali smo na težinu situacije sa kojom se suočava naš narod severno i južno od Ibra. Kurtijevo eskalatorno ponašanje dovodi u pitanje ostanak Srba na KiM i poštovanje osnovnih ljudskih prava“, kazao je Petković.

Dodao je da su on i kolege u njegovom timu tokom današnjih sastanaka sa evropskim posrednicima naglasili značaj održavanja izbora na KiM koji su zakazani za 17. decembar.

Na pitanje novinara zašto nije došlo do trojnog sastanka, Petković je odgovorio da Beograd nema problem da razgovara sa Prištinom, ali da je Lajčak procenio da je za sada najbolje da do sastanka ne dođe.

„Mi ne bežimo od naših obaveza, ali da bi napredovali mora da se vidi iskorak i sa prištinske strane“, rekao je Petković.


U Briselu je danas najpre održan sastanak specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i delegacije Beograda na čelu sa Petkovićem.

Lajčak je potom razgovarao odvojeno sa glavnim pregovaračem Prištine, Besnikom Bisljimijem.

Pomenuti sastanci trajali su identično – oko dva sata.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.