Brisel ponavlja da je sporazum Beograda i Prištine pravno obavezujući za obe strane

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano podvukao je da je sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pravno obavezujući za obe strane.
Image
Foto: N1

„Evropska unija ponavlja da je Sporazum u potpunosti obavezujući za obe strane. Njegova implementacija biće sastavni deo njihovog evropskog puta“, naglasio je Stano u pisanoj izjavi medijima.

On je objasnio da je sporazum koji su lideri Beograda i Prištine postigli 27. februara u Briselu i aneks primene koji je usaglašen 18. marta u Ohridu, postao pravno obavezujući kada je 18. marta postizanje sporazuma saopštio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

„To je bio dosledan stav EU, koji je takođe javno saopšten u nekoliko navrata“, podvukao je portparol Stano.

Ova reakcija portparola EU dolazi nakon potvrde da je premijerka Srbije Ana Brnabić predala pismo u sedište EU kojim je izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene.

Ona je u pismu navela da se sporazuma smatra „prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na defakto i de jure priznanje Kosova“.

„Republika Srbija“, navela je dalje premijerka u pismu, „ističe da se ovo opredeljenje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova“.

Sporazum koji su postigli lideri, između ostalog, predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Takođe se u tekstu dogovora navodi da strane poštuju teritorijalni integritet jedne druge.

Postignuti sporazumi nisu potpisani jer je to odbio da uradi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bez obzira na to, za Evropsku uniju, i u nedostatku potpisa, sporazum ostaje validan i pravo obavezujući.

Prema zvaničnicima EU, stav da sporazum ima pravno obavezujući karakter izjavom Žozepa Borela je u skladu s članom 11. Bečke konvencije o ugovornom pravu u kojem se kaže da se „pristanak države da bude obavezana ugovorom, može izraziti potpisom, razmenom instrumenata koji čine ugovor, ratifikaciju, prihvatanje, odobrenje ili pristupanje, ili na bilo koji drugi način ako je tako dogovoreno“.

Zvaničnici upućeni u proces dijaloga su potvrdili da je ovaj izraz saglasnosti naširoko objašnjen stranama tokom sastanka u Ohridu 18. marta.

Lideri Beograda i Prištine, kažu ovi izvori, to su prihvatili i nisu prigovorili u prisustvu viskog predstavnika Borela i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.