CBK usvojio uredbu o regulisanju prometa drugih valuta na Kosovu, ništa bez licence CBK

Centralna banka Kosova odlučila je da obustavi opticaj novčanice od 500 evra. Ova uredba stupa na snagu 1. februara, navodi se u saopštenju CBK-a.
Image
Foto: CBK

Međutim, čitav niz pravila na koja je CBK ukazao tiču se zapravo regulisanja prava za poslovanje valutama na Kosovu.

„Bankarske i nebankarske finansijske institucije, dužne su da obustave ponovni promet postojeće novčanice u iznosu od 500 evra“, navela je danas Centralna banka Kosova.

Međutim, u drugim zaključcima navedeno je sledeće:

  • Uvoz i izvoz evro novčanica i kovanog novca i drugih valuta u Republici Kosovo isključivo je pravo Centralne banke Republike Kosovo.
  • Uvoz i izvoz evro novčanica i kovanog novca, i drugih valuta u Republici Kosovo može se vršiti samo za i od strane bankarskih i nebankarskih finansijskih institucija licenciranih od Centralne banke Republike Kosovo, a za obavljanje bankarskih finansijskih aktivnosti.
  • U cilju sprečavanja unošenja falsifikovanog novca, fizička i pravna lica koja ne obavljaju finansijsku delatnost, dužna su da prijave kovanice ako nose više od 100 komada/jedinici bez obzira na količinu.
  • Nijedno fizičko ili pravno lice ne može ponuditi usluge deponovanja ili podizanja gotovine preko bilo koje lokacije – fizičkom uslugom, ili putem bilo kog uređaja ili mašine koju koristi klijent, na ime pružanja finansijskih usluga – bez posedovanja licence i ovlašćenja Centralne banke Republike Kosovo.
  • Nijedno fizičko ili pravno lice ne može da uvozi i da bude opremljeno tehničko-elektronskim mašinama za usluge podizanja i deponovanja novca ako nije licencirano kao finansijska institucija za obavljanje bankarskih poslova, ili nebankarska finansijska institucija sa licenciranim uslugama za elektronski novac i usluge plaćanja“.

U vezi sa drugim valutima na Kosovu u odluci se takođe navodi:

  • Ostale valute koje nisu u evrima mogu se koristiti u Republici Kosovo samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti.
  • Razmena valuta se može vršiti u Republici Kosovo samo preko institucija licencirana od strane Centralne banke Republike Kosovo koja nudi ovu uslugu.

Ovu uredbu Upravni odbor Centralne banke Kosova usvojio je na sednici održanoj 27. decembra 2023. godine, međutim, informacija je tek danas objavljena na zvaničnoj internet stranici banke.

Navode i da je svrha uredbe – „unapređenje i definisanje regulatornih standarda za profesionalno obavljanje poslova finansijskih institucija u oblasti gotovinskog poslovanja“, „uključujući kontrolu količine novca u opticaju“, „zaštitu integriteta finansijskog sistema“, „borba protiv falsifikovanog novca“, „zaštitu potrošača“, borba protiv pranja novca i aktivnosti finansiranja terorizma“.

Pročitajte još:

Vučić sa Lajčakom u Davosu: Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude

Brnabić: Ukidanje platnog prometa ključni problem u postojanju bilo kakvog dijaloga sa Prištinom 

Vučić: Najava Prištine o ukidanju dinara zabrinjava i dovodi u pitanje sve procese


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.