Čeku objavio pismo upućeno ERP: Traži saradnju za sanaciju štete u manastiru Banjska

Čeku i sa zvaničnim pismom za sanaciju štete na manastiru Banjska.
Image
Foto: Kontakt Plus

Kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku, objavio je pismo, kako je naveo, upućeno Eparhiji raško-prizrenskoj, u vezi sa saniranjem štete na manastiru Banjska usled oružanog sukoba grupe Srba i Kosovske policije, 24. septembra, Banjskoj.

„Obavezu datu na sednici Vlade Kosova 27. septembra 2023. godine za sanaciju štete na manastiru Banjska u Zvečanu, prouzrokovane terorističkim napadom 24. septembra, konkretizujemo zvaničnim pismom upućenim Eparhiji Raško-prizrenske. U skladu sa obavezama, ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, pozivamo organe Srpske pravoslavne crkve na Kosovu da koordiniraju radnje do neophodnih restauratorskih intervencija na sanaciji štete na ovom dobru kulturnog nasleđa“ – naveo je Čeku na svojoj Fejsbuk stranici.

„Izražavam spremnost da u saradnji sa Vama, pokrenemo preduzimanje stručnih koraka za procenu štete, izradu projekta konzervacije i sprovođenje konzervatorskih radnji, uz dužno poštovanje sa zakonskim osnovama i međunarodnim konvencijama za očuvanje kulturnog nasleđa. Poštujući ustavni duh i zakonske odredbe, naročito u obezbeđivanju očuvanja istorijskih i kulturnih lokaliteta od posebnog značaja za zajednice, obraćamo se Vama sa zahtevom za saradnju i koordinaciju u ovom važnom procesu“ – navodi se u pismu koje je objavio Čeku.

Podsetimo, ubrzo nakon sukoba u Banjskoj, Čeku se oglasio na svom „X“ nalogu, takođe sa inicijativom da kosovske vlasti saniraju štetu, ali je, kako su tada naveli iz Eparhija – „ponovo odbio da navede pravo ime naše crkve, izostavljajući i da se radi o manastiru Srpske pravoslavne crkve, u kome se inače redovno služe službe, u kome živi monaško bratstvo i gde dolaze brojni poklonici radi molitve“.

Za razliku od prethodno obraćanja u javnosti, Čeku je u svom pismu jasno naveo da je manastir Banjska vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.

Ovu inicijativu kosovskih vlasti da izvrše procenu štete u manastiru Banjska i saniranje, Eparhija raško-prizrenska je ranije odbila.

Poručili su da je Eparhija sposobna da samostalno angažuje nezavisne eksperte koji bi procenili nastalu štetu, kako bi sopstvenim i sredstvima dobrotvora obnovila ono što je oštećeno.

Tada se oglasilo i ministarstvo kulture Srbije navodeći da se radi o „bizarnim i apsurdnim pokušajima“ da Priština „falsifikuju i otima srpsko kulturno nasleđe“.

Podvukli su da “Republika Srbija neće dozvoliti da se ovakva providna obmana koristi kao još jedno sredstvo nasilja nad srpskom kulturnom i verskom baštinom”.

Pročitajte još:

„Eparhija nije voljna da prihvati mešanje kosovskih institucija u život naše Crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska“

Ministarstvo kulture Srbije: Prištinske vlasti pokušavaju da falsifikuju i otmu srpsko kulturno nasleđe

Kosovska vlada: Saniraćemo štetu pričinjenu manastiru Banjska


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.