Demiri: Poseta turskoj ambasadi u vezi sa izgradnjom Ibarske džamije, narednog meseca odluka SO Severna Mitrovica

Odluka SO Severna Mitrovica najavljena za naredni mesec.
Image
Foto: FB nalog Demirija

Predsednik Demokratske stranke Bošnjaka, Rasim Demiri, poslanik Bahri Šabani i predsedavajući Skupštine opštine Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, sastali su se sa ambasadorom Republike Turske Sabri Tunç Angılı u Prištini, potvrdio je Demiri.

On je naveo da je sastanak održan u vezi sa „reizgradnjom Ibarske džamije u Severnoj Mitrovici“.

Kako je dodao, presedavajući SO Severna Mitrovica upoznao je ambasadora sa „inicijativom“ koja je pokrenuta u vezi sa izgradnjom ove džamije.

„Po rečima gosp. Ugljanina, SO Severne Mitrovice će narednog meseca izglasavanjem doneti odluku o reizgradnji Ibarske džamije“ – naveo je Demiri.


Podsetimo, džamija u severnom delu Mitrovice nalazila se u neposrednoj blizini glavnog mosta, a uništena je tokom 1999. godine.

Najava o odluci o izgradnji bilo je i ranije.

„Džamija koja je izgrađena 1873. godine i spaljena tokom rata, biće na dnevnom redu vrlo brzo. Sada nemamo verski objekat koji je nekada postojao i sa tim moramo da se suočimo, da budemo realni… Mi ne tražimo nešto što nije postojalo ranije – slobodu kretanja, džamiju, škole za nevećinske zajednice na severu. Moramo da se borimo za to“, rekao je Ugljanin aprila. 

„Izgradnja džamije koja je bila simbol Mitrovice, očekujem da ta odluka bude donesena na nekoj od sledećih skupštinskih sednica. Razgovaramo o tome i sa Islamskom zajednicom Kosova“, rekao je Ugljanin septembra. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.