Dvadeset godina od ubistva i ranjavanja dece na Bistrici

Danas se navršava dvadeset godina od napada u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu.
Image
Foto: Kosovo net

U oružanom napadu na decu koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Počinioci ovog ni posle dvadeset godina nisu otkriveni, niti je iko odgovarao za ovaj napad, smrt i ranjavanje dece.

„Zamislite, ubica mog deteta šeta, nezatvoren je, neosuđen. Možda mi se podsmeva putem, ja to ne znam. Ja bih najsrećniji bio kada bi sve to moglo da se sazna i da se okonča ta situacija“, kazao je otac ubijenog Panta, Milisav Dakić.

„Molimo se Bogu da se nađe i onaj koji je počinio to. Kome ruka nije zadrhtala kada je pucao na decu. Braćo i sestre, molim vas da me razumete, ne toliko zbog nas koji smo ovde sabrani, nego zbog njiih. Rak rana je kada kriješ ubicu u svome domu“ – bila je između ostalog jučerašnja poruka novobrdsog vladike Ilariona sa služenja liturgije i parastosa u Goraždevacu.

Istragu o oružanom napadu i ubistvu na Bistrici vodili su pripadnici Kosovske i UNMIK policije. Specijalno tužilaštvo Kosova i EULEX su 2010. godine obustavili istragu uz objašnjenje da ona može da bude ponovo otvorena. Iz EULEX-a su naveli i da su decemra 2018. godine predati policijski, tužilački i sudski spisi predmeta i pratećih dokaza kosovskim organima.

„Nakon završetka procesa primopredaje, nadležni kosovski organi imaju punu odgovornost za spise predmeta i prateće dokaze koje je predao EULEX“, naveli su.


Petković: Pronalaženje i kažnjavanje počinioca bi pokazalo da postoji dobra volja za normalizaciju odnosa

„Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, učinjen je greh protiv čovečnosti, a međunarodna zajednica je kapitulirala pred ideologijama mržnje i terorizmom. Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da se ne oglušuju o srpske patnje, da ne zaborave ovaj zločin i žive rane roditelja i da ulože svoj autoritet da se počinioci pronađu, jer ovakav zločin nikad ne zastareva“ – poručio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Da je ideologija mržnje i te kako živa pokazuju i nedavni događaji u pokrajini, u kojima su žrtve bila srpska deca: između ostalog na Badnji dan, ove godine napadnuti su iz vatrenog oružja Stefan i Miloš Stojanovića iz Gotovuše, na Božić je pretučen Stefan Tomić iz Klokota, nedugo zatim dvojica Albanaca su izboli nožem Bobana Đuzića, a pripadnici ROSU pretukli su dva srpska mladića Đorđa i Lazara u Jošanici kod Leposavića, kao i Daru i Kristijana u selu Žitkovac, napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji su svakodnevna pojava“ – dodao je.

„Pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bi ujedno bio i pokazatelj da postoji dobra volja za normalizaciju odnosa i izgradnju međusobnog poverenja i da je dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini“ – ocenio je Petković.

Pročitajte još:

Parastos ubijenim dečacima iz Goraždevca: Rak rana je kada kriješ ubicu u svome domu

Milisav Dakić: Ubica mog deteta šeta neosuđen

Euleks: Dokumenti predati, nadležnost imaju kosovski organi

Čović: Uveren sam da se zna ko su počinioci ubistva srpske dece na Bistrici


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.