Italijanski ambasador: Nije trenutak da Kosovo uđe u Savet Evrope, ZSO uslov

Italijanski ambasador Luka Gori ocenio je da još nije došao trenutak za članstvo Kosova u Savetu Evrope.
Image
Foto: AFP

Naglasio je da je za tako nešto neohodan suštinski napredak u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

„To je stav koji je Italija zauzela zajedno sa Francuskom, Nemačkom i drugim državama članicama EU i to je ono što pokušavamo da postignemo u Strazburu“, naglasio je Gori za Tanjug povodom zahteva da se odluka Saveta Evrope o članstvu Kosova odloži, presnosi N1.

Ambsador je dodao da je pozicija Italije veoma jasna i da Rim veruje da je ZSO ključni element za proces normalizacije između Beograda i Prištine.

„Zbog toga smo uvereni da ukoliko ne dođe do suštinskog napretka u vezi sa ovim ciljem, nije pravi trenutak da se pitanje kandidature Kosova za Savet Evrope bavi ili stavi na dnevni red“, naveo je ambasador.

Na pitanje o koracima koje Italija preduzima da se odloži članstvo Kosova u SE, ambsador Gori podseća da su već preduzeti koraci u Strazburu u koordinaciji sa drugim državama članicama EU.

„Pokušavamo da podstaknemo kosovske vlasti da napreduju po pitanju Asocijacije, ali za sada nismo videli nikakav napredak“, rekao je Gori i ponovio da je zato pozicija Italije da još nije pravi trenutak za članstvo Kosova u SE.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.