Kancelarija EU potvrdila: Vizna liberalizacija za Kosovo stupa na snagu od 1. januara

Kancelarija Evropske unije na Kosovu, potvrdila je da će vizna liberalizacija za građane Kosova stupiti na snagu 1. januara 2024. godine.
Image
Foto: Dušan Cvetanović, Pexels

U današnjem odgovoru Kallxo-u, Kancelarija EU je ovo nazvala istorijskim momentom u odnosima EU i Kosova.

„Liberalizacija viza za nosioce kosovskih pasoša stupiće na snagu 1. januara 2024. godine. To će omogućiti građanima Kosova da putuju kao turisti u EU bez viza 90 dana u periodu od 180 dana“ navodi se u odgovru Kallxo-u.

Najavili su i da osoblje EU na Kosovu učestvuje u informativnim aktivnostima u okviru kampanje za liberalizaciju viznog režima.

„Ovo je važan istorijski trenutak u odnosima EU i Kosova i važan korak na putu Kosova ka EU. EU na Kosovu pokrenula je kampanju ‘Istraži Evropu’, kako bi objasnila prednosti koje donosi vizna liberalizacija, ali i odgovornosti i ograničenja. Osoblje EU na Kosovu takođe učestvuje u informativnim aktivnostima u nekoliko gradova širom Kosova, u okviru vladine kampanje za liberalizaciju viza“, rekla je za Kallxo portparolka Kancelarije EU na Kosovu, Joana Lahana.

Pitanje viza za Kosovo bilo je deo diskusije ove nedelje zbog izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona datom u utorak u Tirani.

Na osnovu zvaničnog prevoda izjave predsednika Makrona, mediji na Kosovu objavili su informaciju da je Francuska suspendovala vize za građane Kosova.

KoSSev: Iako su kosovski mediji preneli da je Francuska zapravo suspendovala viznu liberalizaciju za Kosovo, francuske vlasti su ubrzo demantovale ove navode.

„Želim vrlo jasno reći jednu stvar. Učinili smo gest poverenja po pitanju viza. Što se tiče Francuske, vize su ukinute jer poštujemo svoju reč. Danas se reč ne drži. Očekujem stvarnu predanost ove dve vlade da krenu napred u nadolazećim sedmicama. To je uslov za mir u celom regionu“, izjavio je Makron 17. oktobra u Tirani, prenosi RSE.

U vezi sa ovim pitanjem, Kallxo je u utorak zatražio informacije od Kancelarije EU na Kosovu, a u odgovoru koji je Kallxo-u prosleđen danas, potvrđeno je da građani Kosova mogu slobodno da putuju od 1. januara.

Odluku o liberalizaciji viznog režima odobrile su sve instance Evropske unije, a potpisali su je 19. aprila 2023. godine predsednica Evropskog parlamenta, Roberta Metsola i ministarka iz Švedske, Džesika Rozeal, koja predstavlja Savet Evropske unije.

Evropska unija je 25. aprila 2023. godine u službenom listu EU, objavila uredbu 2023/850 o liberalizaciji vize za Kosovo.

Prema članu 2 ove uredbe, ona stupa na snagu 20 dana nakon objavljivanja u sžužbenom listu, koji pada 15. maja 2023. godine.

Kosovo je zvanično pokrenulo informativnu kampanju za vize.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.