Kosovsko specijalno tužilaštvo do sada podiglo 33 optužnice protiv 89 osoba za navodne ratne zločine

Kosovsko specijalno tužilaštvo do sada je podiglo 33 optužnice protiv 89 osoba za navodne ratne zločine na Kosovu, izjavila je danas tužiteljka Drita Hajdari.
Image
Foto: Pexels

Ona je kazala da je najveći problem s kojim su se suočili pri podizanju optužnica u tome što je većina optuženih iz centralne Srbije i što nisu dostupni lokalnim organima.

„Po dobijanju ovlašćenja suočili smo se sa mnogim problemima, posebno sa okolnostima da počinioci ovih krivičnih dela nisu bili na Kosovu. Najviše ih je u Srbiji, dok su žrtve i svedoci na Kosovu, što je predstavljalo poteškoće u podizanju optužnica“, rekla je Hajdari na konferenciji za novinare o navodnim zločinima u selu Meja u opštini Đakovica i u zatvoru Dubrava.

Ona je kazala da su po završetku sukoba na Kosovu, UNMIK a potom i Euleks imali isključivu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina.

„Specijalno tužilaštvo je početkom 2016. godine počelo da dobija ovlašćenja a sve predmete fizički je primilo krajem 2018. godine. Među tim predmetima bio je i slučaj Meja i mnogo drugih predmeta za ratne zločine počinjene na Kosovu“, kazala je tužiteljka.

Hajdari je rekla da su 53 osobe obuhvaćene optužnicom za „masakr“ u Meji.

„Optužnica je strukturisana u tri dela – prvi deo obuhvata petoro optuženih koji su planirali masakr u Meji i drugim selima, drugi deo obuhvata grupu od 11 optuženih koji su u saradnji sa prvom grupom sproveli plan masakra dok treću grupu od 37 optuženih čine neposredni izvršioci“, rekla je Hajdari.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Iljir Morina izjavio je da se za „masakr“ u Dubravi vodi istraga protiv 88 optuženih a da je samo jedan optuženi u pritvoru.

Glavni tužilac kosovskog specijalnog tužilaštva Bljerim Isufaj rekao je da se tužioci suočavaju s poteškoćama u obezbeđivanju dokaza i svedočenja, s obzirom na to da je prošlo dosta vremena od samih zločina.

Dodao je da na sprovođenje istraga negativno utiču mali broj tužilaca i nepostojanje „sporazuma sa Srbijom“ za rešavanje slučajeva navodnih ratnih zločina na Kosovu.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.