Krasnići: Još uvek nema inicijative za smenu gradonačelnika na severu

Izjavio kosovski ministar administracije lokalne samouprave
Image
Foto: Albanian post

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), rekao je da do sada nije bilo inicijative za podnošenje peticije za smenu gradonačelnika na severu, kao ni u drugim opštinama na Kosovu, od stupanja na snagu administrativnog uputstva o peticiji za razrešenje gradonačelnika u septembru.

On je u emisiji „60 minuta“ na KTV, rekao da svi gradonačelnici, kako na severu tako i u drugim sredinama, „ostaju na dužnosti, u potpunosti ovlašćeni u sprovođenju njihovog ustavnog i zakonskog mandata“.

Krasnići je rekao da je administrativno uputstvo koje je već stupilo na snagu „najbolji način da se očuva demokratija i garantuje pravna sigurnost za gradonačelnike opština“.

„Mi smo kao vlast posvećeni ispunjavanju svih obaveza koje su na našem stolu i koje moramo da ispunimo kako bismo dali dobar primer brige za svakog građanina i proces. Mi smo kao vlada inicirali izradu administrativnog uputstva. Na snazi je, i svaki građanin ili grupa građana koji žele da iskoriste ovu zakonsku mogućnost da smene gradonačelnika, gde god da se nalazi, može da je iskoristi. Za sada nema informacija da su pokrenute peticije za smenu gradonačelnika. Gradonačelnici na severu ostaju na dužnosti, u potpunosti ovlašćeni u sprovođenju njihovog ustavnog i zakonskog mandata“, rekao je on.

„Imamo u vidu da su prošli izbori bili sa malim učešćem građana, iz dobro poznatih razloga, da je Srbija ucenjivala i zastrašivala građane srpske nacionalnosti, ali su gradonačelnici rezultat demokratskog i ustavnog procesa. Njihova smena mora biti obavljena demokratskim, ustavnim i pravnim sredstvima, a peticija je najbolji način da se očuva demokratija i garantuje pravna sigurnost gradonačelnika.“

Krasnići je rekao da ne može da utvrdi da li na severu postoji spremnost za nove izbore. On je, međutim, dodao da „dok smo u Prištini bili posvećeni demokratiji i demokratskim sredstvima, Srbija je iskoristila vreme da pripremi teroristički napad za aneksiju severa“.

„To su činjenice, od 24. septembra pa nadalje ništa nije isto. Moramo imati u vidu da u situaciji u kojoj se nalazimo, postoji adresa koja je glavni krivac za celu ovu situaciju, od 5. novembra 2022. godine, kada su tadašnji gradonačelnici podneli ostavke, a policija i druge institucije su imale namenski plan da izblede autoritet Republike Kosovo u svakom njenom uglu“, rekao je on.

Putem ove peticije, moguće je da ukoliko se sakupe potpisi 20 odsto građana sa pravom glasa, bude organizovano glasanje za razrešenje gradonačelnika, a da bi bila uspešna, mora da dobije 50 odsto glasova biračkog tela te opštine. Ukoliko se ovaj procenat ne postigne na glasanju, organizacija glasanja se ne može vršiti još najmanje godinu dana.

Zahtev za novim izborima je povećan kao rezultat međunarodnog pritiska, nakon tenzija pre nekoliko meseci na severu, kada su lokalni Srbi protestovali protiv novih gradonačelnika koji svoje dužnosti obavljaju iz opštinskih objekata.

Srpska lista, kao najveća stranka kosovskih Srba, zahtevala je nove izbore, uslovljene ostavkom aktuelnih gradonačelnika.

Krasnići je rekao da su opštine na severu kontinuirano vršile pritisak iz Beograda i da se lokalni srpski političari nisu usuđivali da imaju javne sastanke sa ministrima.

On je rekao da je nedavno imao sastanke sa gradonačelnicima opština na severu i da je Ministarstvo administracije lokalne samouprave, vratilo legalnost za prijem četiri severne opštine u Asocijaciju opština Kosova i da se očekuje samo glas AKK.

Krasnići je rekao da nema problema u komunikaciji sa gradonačelnicima opština.

Naveo je i da Vlada radi na izgradnji kuća za zajednice na severu, kroz programe ministarstva koje on vodi i programa zaštite životne sredine.

Koha/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.