Kurti: Smanjenje policije odnosi se samo na opštinske objekte, ne i na sever

Pojasnio kosovski premijer.
Image
Foto: Sunčica Andrejević

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, potvrdio je da je danas počelo smanjenje prisustva Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku za dodatnih 25 odsto, ali se, kaže, to ne odnosi i na sever Kosova.

Kaže da je dodatno povlačenje pripadnika Kosovske policije usledilo nakon procene bezbednosne situacije sa sastanka čelnika Kosovske policije, EULEX-a i KFOR-a.

“Tako da je bezbednost dobra, situacija je mirna i možemo malo da smanjimo prisustvo naše policije. Vladavina prava i javni red se sve bolje održavaju. Prošlo je oko mesec i po dana da nismo imali značajnijih incidenata ili nasilnih protesta. Zahvaljujemo policiji i građanima bez razlike na saradnji i korektnosti”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Precizirao je da se smanjenje policije odnosi samo na opštinske objekte.

“Kao što smo rekli pre više od dva meseca: 1. neće biti trenutnog smanjenja prisustva policije, već samo postepeno i proporcionalno; 2) smanjenje se odnosi na prisustvo policije u zgradama opština i njihovoj okolini, a ne na severu gde je i dalje izazov i rad za punu vladavinu prava”, pojasnio je Kurti.

On podseća da se povlačenje policajaca vrši u skladu sa dogovorom između Prištine i Evropske unije o deeskalaciji.

“Odgovorno i ozbiljno, iskreno i pažljivo sprovodimo Bratislavski sporazum od 10. jula 2023. s obzirom na zahteve EU od 3. juna 2023. za deeskalacijom. Zajednički nalaz sa međunarodnim faktorima o značajnom poboljšanju nivoa mira i bezbednosti na severu svedoči o jasnoj deeskalaciji”, naveo je Kurti.

Sa druge strane, upozorio je na, kako je rekao, “ponovnu eskalaciju koja bi mogla proizići iz izjava mržnje i političke i državne agresivnosti našeg severnog suseda”.

Pozvao je građane “da ne nasedaju na razne dezinformacije, od onih koje su rezultat nesporazuma, nerazumevanja ili pogrešnog tumačenja situacije i razvoja događaja do onih koje su antivladine želje koje se objavljuju kao činjenične vesti”.

“Hibridni rat protiv nezavisne Republike Kosovo i njene demokratske i progresivne vlade će propasti”, poručio je Kurti.

Čitajte još:

Eljšani: Završeno povlačenje još 25 odsto policajaca sa severa Kosova

Bisljimi: Kosovo preduzelo korake ka deeskalaciji

Kosovska policija potvrdila: Od sutra novo smanjenje pripadnika KP-a za 25% u i oko opštinskih zgrada na severu

Počelo povlačenje policije iz opština na severu

Kurti saopštio dogovoreni plan deeskalacije: Novi izbori na severu, smanjeno prisustvo policije, sprovođenje sporazuma

Kosovska vlada saopštila mere za sever: Delimično smanjenje prisustva policije i novi izbori


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.