Lajčak: Dogovorili smo niz daljih koraka

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak poručio je da su danas u okviru dijaloga u Briselu razgovarali o širokom spektru pitanja i dogovorili niz daljnjih koraka.
Image
FOTO: X, Miroslav Lajčak

“Upravo je završeno više od sedam sati sastanaka na nivou glavnih pregovarača. Sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem razgovarali smo o širokom spektru pitanja i dogovorili niz daljnjih koraka”, poručio je Lajčak.


Nakon sastanka Bisljimi je rekao da Srbiju zanima samo jedna tačka osnovnog sporazuma, a to je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Jedina tačka dnevnog reda oko koje smo morali da napredujemo bila je rasprava o finalizaciji plana redosleda. Ali Petkovića je zanimala samo jedna tačka koja je podrazumevala usvajanje evropskog nacrta statuta. Rekli su da možemo razgovarati o drugim tačkama nakon što krenemo dalje sa implementacijom Asocijacije. Dok je kosovska strana imala predloge za svaku tačku i važno je da se osnovni sporazum prihvati u potpunosti. Plan sekvenciranja treba da bude sveobuhvatan jer ne možemo da osmislimo 10 planova sekvenciranja. „Lajčakov zahtev da do 18. jula pošaljemo naše pisane komentare na ovaj sporazum, predlozi će biti upoznati sa stranama i to će pokazati da Srbija neće poštovati sporazum“, rekao je Bisljimi posle sastanka.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga.

Petković je, javlja Tanjug, rekao da je sa delegacijom EU najpre razgovarala delegacija Beograda i da su oni trajali oko dva sata, a zatim Priština, kao i da je posle održan trojni sastanak, gde je Beograd insistirao na ZSO, ali da su razgovarali i o energetici, slobodi kretanja i pitanju zvaničnih poseta.

„Naša strana je bila odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na poštovanje svih sporazuma. Na sastanku sa Lajčakom smo razgovarali o ZSO, nestalima, slobodi kretanja, istakli da je neophodno da se odblokira srpska roba, o mostu na Ibru gde smo istakli šta piše o mostu u sporazumu – da treba da se izvrši razgraničenje u oblasti Suvog Dola što Priština nije uradila. Lajčak je rekao da to može samo u dijalogu da se reši“, rekao je Petković.

On je dodao i da je na trojnom sastanku glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao da ne prihvata sporazum o zvaničnim posetama.

„Oko energetike je bilo brojnih pitanja gde je naš tim pokazao kako funkcioniše Elektrosever i pitanje ZSO gde smo razgovarali o mapi puta kako da kroz konkretne korake nastavimo normalizaciju“, rekao je Petković.

Istakao je da je na sastanku rekao da je Beograd spreman da razgovara o nacrtu statuta EU, iako postoji i statut Upravljačkog tima, kao i da je evropski nacrt dobra osnova, dok je Bisljimi odbio da o nacrtu statuta EU razgovara.

„Nacrt statuta je ključan za formiranje ZSO i to je u sporazumu jasno definisano. To pokazuje da oni ne žele i neće da formiraju ZSO, kao i da je politika Kurtija proterivanje Srba“, rekao je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.