Miroslav Ivanović: Zakasnelo izvinjenje Vučića, Gašić da podnese ostavku ili bude smenjen

Povodom jučerašnjeg izvinjenja Nemačkoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića
Image
Foto: Kontakt Plus

Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, izjavio je da je izvinjenje Nemačkoj zbog izjave ministra policije Bratislava Gašića da su ubice nekadašnjeg lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ pod zaštitom nemačke države, trebalo da usledi mnogo ranije, ali da je dobro što je do toga konačno došlo, prenosi Beta.

„Takva izjava, poput Gašićeve, u diplomatskom svetu se ne toleriše i ne zaboravlja. I zato bi trebalo preduzeti neke mere uz dokaze ozbiljnog izvinjenja kako bi se ova zemlja izvukla iz ove priče“, rekao je Miroslav Ivanović, za list Danas, povodom jučerašnjeg izvinjenja Nemačkoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je dodao, „definitivno je da je porodicu Olivera trebalo bar pomenuti u svemu ovome, jer oni ne shvataju i nemaju predstavu šta za porodicu i raspoloženje porodice znači plasman ovakvih, pa čak i mnogo blažih informacija“.

„Niko od članova porodice, a mi imamo odličnu komunikaciju, nije imao ni približnu informaciju koju je Gašić saopštio u Skupštini Srbije. To je bila izjava u funkciji odbrane političkog stava, političkih interesa, i nije imala veze sa političkim ubistvom i postupkom koji se vodi“, naveo je brat Olivera Ivanovića.

Aleksandar Ivanović, bratanac Olivera Ivanovića, je rekao da je „ovo velika sramota koja se sasvim sigurno ne može rešiti izvinjenjem Nemačkoj i ostankom ministra Bratislava Gašića na funkciji ministra policije“.

On je ocenio da bi Gašić, nakon ovog skandala, morao da podnese ostavku, ili da bude smenjen po hitnom postupku.

„Nakon toga je na tužiocu da proveri razloge zašto je ministar Gašić, sad već svima očigledno, namerno obmanjivao javnost kada je nedavno mahao dosijeom Olivera Ivanovica u Skupstini Srbije i govorio kako je slučaj rešen, kako se zna ko je ubica i kako se on nalazi pod zaštitom države Nemačke“, istakao je Ivanović.

Vučić se juče izvinio Nemačkoj zbog tvrdnje Gašića, navodeći da je Srbija razgovarala sa pripadnicima nemačke službe i dobila uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke.

Ponoš: Vučić da se izvini i porodici Olivera Ivanovića

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je danas da je dobro što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio Nemačkoj, ali da bi trebalo da se izvini i porodici ubijenog političara Olivera Ivanovića.

Ponoš je agenciji Beta kazao da izjava ministra policije Bratislava Gašića da Nemačka čuva ubicu Olivera Ivanovića, koja se pokazala netačnom, govori da Srbija vodi pogrešnu istragu o ubistvu srpskog političara s Kosova i Metohije.

„Kad je već ustanovljeno da Gašićeva izjava nije tačna, dobro je što se Vučić izvinio Nemačkoj, ali bi trebalo da se izvini i porodici Olivera Ivanovića i građanima Srbije. Gašićeva izjava navodi svakog od nas da se zapita da li vlast išta istražuje ili sve zna a neće da saopšti jer je za Oliverovo ubistvo kriv neko ko je njima vrlo blizak ili oni sami“, rekao je predsednik stranke SRCE.

„Ako nije istina da Nemačka čuva i štiti ubice Olivera Ivanovića, onda vlast mora da kaže šta je istina. Oliverova porodica zaslužuje istinu posle već pet i po godina od ubistva“, naglasio je Ponoš.

Na pitanje Bete da li su ljudi iz vrha bezbednosnih sektora izgubili kredibilitet nakon netačnih optužbi da nemačke tajne službe čuvaju ubice Olivera Ivanovića, Ponoš je kazao da niko iz Vučićevog okruženja ne zaslužuje i nije sposoban da vodi službe u sektoru bezbednosti.

„Najveća pretnja nacionalnoj bezbednosti Srbije je upravo Vučićev sastav Saveta za nacionalnu bezbednost“, smatra on.

Ponoš je dodao da bi Vučić trebalo da se izvini i porodicama đaka iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, zbog javnog objavljivanja spiska s imenima dece za odstrel.

„Vučić mora da se izvini i za ono što je uradio njegov lični policajac Veselin Milić (načelnik Policijske uprave za Beograd) koji je saopštio spisak s imenima dece koje je navodno planirao da ubije maloletni K. K. Po Vučiću, izjava Gašića zaslužuje izvinjenje, a postupak načelnika Milića ne, a obe stvari ne zaslužuju sankcije. To je skandalozno“, naglasio je Ponoš.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se juče Nemačkoj zbog tvrdnji ministra policije Bratislava Gašića da je ubica Olivera Ivanovića pod zaštitom te države.

„Mi smo razgovarali s pripadnicima nemačke službe prethodnih 20 dana, o tvrdnji Bratislava Gašića da prikrivaju ubice u slučaju Olivera Ivanovića. Dobili smo uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke. U svoje ime tražim da izvinjenje prihvate“, rekao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je u junu u Skupštini Srbije da je slučaj ubistva političara Olivera Ivanovića rešen.

„Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom taj čovek da nam daju podatke. Imamo slike s aerodroma u Tirani kada je sleteo i kada je ušao u Prištinu, u stan“, rekao je Gašić navodeći da je to rezultat zajedničkog rada Tužilaštva za organizovani kriminal, MUP-a i BIA.

„To što su nedostupni našim organima ne znači da neće moći da budu procesuirani, ali je slučaj rešen“, naveo je tada Gašić.

Vučić se izvinio Nemačkoj zbog Gašićevih tvrdnji o ubici Olivera Ivanovića

Sud odbio da prihvati „dosije“ srpskog ministra kao dokaz u slučaju ubistva Ivanovića

Nemačka Vlada traži objašnjenje zbog Gašićevih optužbi

Ambasada odbacuje optužbe Gašića da je ubica Ivanovića pod zaštitom Nemačke

Miroslav Ivanović posle Gašićeve izjave: Poligon za politički duel

Gašić: Slučaj rešen, znamo ko je ubica Olivera Ivanovića


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.