Muslimani slave Kurban-bajram

Muslimani danas obeležavaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu. Proslava praznika u vezi je sa odlaskom vernika na Hadž u Meku i Medinu.
Image
Foto: Kontakt Plus

Kurban-bajram ili Dan žrtve slavi se četiri dana. Prvog dana Kurban-bajrama, očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogate trpeze za goste.

Praznik se dočekuje u kućama, a u zoru se odlazi u džamije na sabah-namaz, gde se čeka izlazak sunca i klanja Bajram-namaz.

Posle čestitanja, odlazi se na groblje, a potom kući gde je, prema pravilima šerijata, sve pripremljeno za žrtvu Kurbana.

Kurbansko meso se deli na tri dela, od kojih je jedan namenjen siromasima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso može se podeliti i nemuslimanima, a cilj darivanja je zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa.

Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama, hrišćaninu i Jevrejinu.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski, zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabi u Meki.

Hadž na tom svetom mestu jedno je od pet glavnih obaveza svakog punoletnog muslimana kome to imovinsko i zdravstveno stanje dozvoljava.

Smatra se da je hadžija Alahov gost kome se pruža prilika da mu se oproste svi gresi. Milioni muslimana svake godine okupljaju se na tlu kojim je koračao Muhamed.

Tradicionalno, nakon molitve u Meki, hodočasnici odlaze do planine Arafat gde se veruje da je Muhamed poslednji put propovedao.

U tradiciji islama, kurbansko meso ne deli se samo muslimanima već svima bez razlike – sirotinji, komšijama i rodbini.

Čestita se rečenicom „Bajram šerif mubarek olsun“ što u prevodu znači „neka bude čestit i blagosloven Bajram“.

Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovesti, nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog sveta.

Običaj hodočašća svetih mesta poznat je i u preislamskoj Arabiji, kao i među semitskim narodima.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i deset dana posle Ramazanskog bajrama.

Današnji veliki praznik svim građanima Srbije islamske veroispovesti čestitali su patrijarh Porfirije, predsednik Vučić kao i mnogi ministri i zvaničnici Republike Srbije.

Česrtitke stižu i sa Kosova.

Kosovski muftija Naim Trnava, uoči Kurban-bajrama, čestitao je muslimanskim vernicima praznik, navodeći da ga treba iskoristiti da „unesemo sreću i radost u srca onih kojima su potrebni“.

„I mi se na našem Kosovu radujemo ovom velikom slavlju. Proslavimo lečenjem bolesnih i obilaskom rodbine, razmenjujući pozdrave sa prijateljima i usađujući ove vrednosti u umove i srca naše dece i omladine. Samo tako možemo još više da osnažimo naše porodično stablo i negujemo ga među nacionalnim i verskim vrednostima i čuvamo ga sa plemenitom čistotom, kao što smo ga nasledili od naših predaka“, rekao je između ostalog muftija Trnava.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani čestitala je vernicima Kurban-bajram.

„Želim da praznik Kurban-bajram donese radost, mir i blagostanje vašim porodicama! Ovaj praznik okuplja ljude, pa se na ovaj dan ne otvaraju samo vrata, već i srca da izrazimo svoju tradiciju, kao i duh solidarnosti da podelimo nešto od sebe onima kojima je potrebno. Kurban-bajram je praznik žrtvovanja, prilika za razmišljanje, saosećanje i zahvalnost. Neka naši domovi na ovaj dan proslave budu ispunjeni radošću, ljubavlju, razumevanjem i tolerancijom“, navela je Osmani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti čestitao je svim muslimanskim vernicima praznik Kurban-bajram.

„Srećni Kurban-bajram! Srećan vam ovaj praznik koji je i podsećanje na vrednosti požrtvovanja i pobožnosti. Da budemo zahvalni za naše blagoslove i podelimo ih sa onima kojima je to najpotrebnije. Za više ljubaznosti jedni prema drugima, velikodušnosti i brige za sve, ujedinjujemo se oko poziva na dobra dela. Otvorenih srca i ispruženih ruku jedni prema drugima, na ovaj Kurban-bajram, podelimo radost sa svima oko nas. Budimo velikodušni, ne samo prema materijalnim dobrima, već i prema svom vremenu, ljubavi i podršci. Molim se za više solidarnosti među nama. Neka čedna žrtva bude nagrada za najbolje u nama“, poručio je Kurti.

Direktorka za pružanje socijalne zaštite u zajednici, Adrijana Hodžić, čestitala je građanima islamske veroispovesti Kurban-bajram uz poruku da praznik bude podsetnik da uvek budemo spremni pružiti ruku pomoći onima kojima je potrebna.

„Svim sugrađanima i prijateljima islamske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke povodom Kurban-bajrama, praznika koji simbolizuje nesebičnost, odanost i saosećanje, vrednosti koje su danas važnije nego ikada. Neka nas ovaj poseban praznik podseti na pravu vrednost požrtvovanja, nesebičnosti i ljubavi prema bližnjima, i neka nas inspiriše da uvek budemo spremni pružiti ruku pomoći onima kojima je potrebna. Želim da ovaj Bajram donese mir, sreću i blagostanje svima nama. Bajram Šerif Mubarek Olsun!“, navodi se u čestitki Adrijane Hodžić.

Kontakt Plus svim vernicima mislimanske veroispovesti čestita praznik. Bajram šerif mubarek olsun!


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.


Povezane vesti