„Odbacujemo ultimatum Prištine da napustimo svoje prostorije, zahtevamo da se ovo pitanje reši u Briselu“

Poruka čelnika Srpske liste uoči isticanja roka datog od strane Opštine Severna Mitrovica.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

Srpska lista se oglasila saopštenjem za javnost par dana uoči isticanja roka datog od strane Opštine Severna Mitrovica da objekat u kojem se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovsko-mitrovačkog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn napuste svi zaposleni u navedenim institucijama.

U Srpskoj listi su naglasili da prištinske vlasti imaju nameru da “po svaku cenu nastave sa eskalacijom situacije na terenu i okupiraju pomenutu zgradu u Kosovskoj Mitrovici.”

„Odbacujemo ultimatum režima u Prištini da napustimo svoje prostorije i zahtevamo da se ovo pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kako je to predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, poručili su iz SL.

Podsetili su javnost da pomenute institucije Republike Srbije “godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike – Srbima, Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima, Turcima i ostalima”.

„Oko 40 porodica živi zahvaljujući radu ljudi zaposlenih u ovim institucijama. Progon i nasilna okupacija ove zgrade bi ugrozila ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi, kako iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tako i iz oblasti socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva“, naveli su.

Srpska lista je pozvala međunarodnu zajednicu da “u trenucima krhkog mira uloži maksimalne napore i spreči režim iz Prištine da dodatno podigne tenzije koje mogu imati nesagledive posledice na terenu”.

ČITAJTE I OVO:

Atić: Prostor iza MTS-a na usluzi građanima za parkiranje; privrednici da oslobode javne površine u roku od pet dana

Istekao rok, odluka o oslobađanju javnih površina bez dodatnih pojašnjenja: Sprovođenje će izazvati reakciju građana?

SL: Zaposlenima u srpskim institucijama naloženo da u roku od tri dana napuste svoja radna mesta

Rok za „oslobađanje“ zgrade u Bošnjačkoj mahali odlaže se za dve nedelje

Ađančić: Tužilački savet traži oslobađanje zgrade u Mitrovici, rok do 8. septembra


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.