Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Nova odluka o „oslobađanju“ objekta u Bošnjačkoj mahali: I zvanično – još jedno odlaganje

Rok za "oslobađanje" objekta u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici odlaže se do prijema izveštaja opštinskog inspektorata.
Image
Foto: Kontakt Plus

Rok za izradu izveštaja je 15 dana – najnovija je odluka gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdena Atića.

Danas je istekao drugi po redu rok za „oslobađanje“ objekta u Bošnjačkoj mahali, a u kojem se nalaze kancelarije četiri institucije Republike Srbije – Kancelarija za KiM, Direkcija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovački okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna.

Odluku o „oslobađanju“ objekta doneo je upravo Atić i opštinska inspekcija, a po zahtevu Tužilački saveta Kosova.

Međutim, umesto da radnici ovih institucija danas napuste objekat, kako je to inicijalno zahtevano, Atić je, kako je upravo saopštio – doneo novu odluku.

„Rok za oslobađanje objekta, nezakonito korišćenog, odlaže se do prijema Izveštaja od opštinskog inspektorata“.

„Opštinska inspekcija je dužna da utvrdi okolnosti i razloge korišćenja predmetnog objekta koji se prikupljaju obilaskom terena i komunikacijom sa svim stranama“.

„Opštinski inspektorat je dužan da izveštaj iz tačke 1 ovog člana donese u roku od 15 dana, nakon njegovog prihvatanja i ocene nalaza, ovo rešenje se sprovodi u postupku izvršenja, ako su stranke odbile dobrovoljno oslobađanje objekta“ – navodi se u odluci, koja stupa na snagu danom potpisivanja, odnosno danas.

Da je moguće odlaganje „oslobađanja“ objekta, pojedini mediji su preneli dan ranije, navodeći da je to zatraženo iz međunarodne zajednice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije danas, govoreći o roku koji ističe – naveo da je Priština „trikovima pokušala da svoje namere sprovede u delo“, ali i da su „opet pritisnuti od strane EU i SAD morali su da odustanu“.

Dodao je da i da će ipak to izvesti „bilo kog dana posle dijaloga“, koji je zakazan za 14. sepmtebar i to na najvišem nivou.

„Pokušali su to juče, pre nego što su, pritisnuti od strane EU i SAD, morali su da odustanu, pa će tobož tog 14-og, pa će to opet uz pretnju da izvedu 16, 17, 18. Bilo kog dana posle datuma dijaloga“, kazao je Vučić.

Dobar deo dana novinari srpskih i albanskih redakcija proveli su pred objektom u Bošnjačkoj mahali, a kada su ranije danas pokušali da dobiju informaciju u opštini o tome da li je rok pomeren ili ne, rečeno im je da gradonačelnik nije u opštini.

Pročitajte još:

Ističe rok za „oslobađanje“ zgrade u Bošnjačkoj, deo radnika proveo noć na radnom mestu

Kosovska Mitrovica: Pred isticanje roka za „oslobađanje“ objekta u Bošnjačkoj mahali, lažna dojava o bombi

„Odbacujemo ultimatum Prištine da napustimo svoje prostorije, zahtevamo da se ovo pitanje reši u Briselu“

Ađančić: Tužilački savet traži oslobađanje zgrade u Mitrovici, rok do 8. septembra

Rok za „oslobađanje“ zgrade u Bošnjačkoj mahali odlaže se za dve nedelje


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.