Premijer Luksemburga u Prištini: Neće biti pobednika ako bude sukoba

"Političari donose odluke, ali posledice snosi narod."
Image
Foto: Kim

Premijer Luksemburga Gzavije Betel (Xavier Bettel) izjavio je danas u Prištini da neće biti pobednika u dijalogu Kosovo i Srbija ako dođe do sukoba.

Betel je na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin) i premijerom Holandije Markom Ruteom (Rutte) izjavio da Luksemburg želi da pomogne i sasluša strane i da je potreban otvoren dijalog Beograda i Prištine.

Luskemburški premijer je rekao da je stabilnost važna za sve, poručivši da se strane moraju pridržavati smernica Evropske unije.

„Kada je planirano ovo putovanje, nismo znali da će biti tenzija. Mi težimo da gradimo mostove. Juče smo bili u Beogradu a danas smo u Prištini. Za nas je važno da znamo da postoji vodič za dijalog i to je (izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav) Lajčak“, rekao je Betel.

Prema njegovim rečima, moraju biti otklonjene mogućnosti eventualnih kriza od kojih narod najviše pati.

„Možete računati na nas. Za nas je važno da verujemo u rad posrednika EU. Dobro je imati otvoren dijalog“, rekao je on i dodao da je Kosovo deo evropske porodice.

Zaključio je da političari donose odluke, „ali posledice snosi narod“.

Rute: Smirivanje situacije važno ne samo za mir, već i za prosperitet

Premijer Holandije Mark Rute izjavio je da zemlja koju predstavlja podržava Kosovo i Srbiju na putu dijaloga, u cilju normalizacije odnosa.

Izjavio je da je smirivanje situacije važno ne samo za mir, već i za prosperitet ka integraciji u EU.

„Danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta tenzija između Kosova i Srbije. Holandija i Luksemburg pokušavaju da normalizuju situaciju ka dijalogu i deeskaliraju situaciju, da normalizuju odnose dve države. Nadam se da je to važno ne samo za mir u regionu, već i za prosperitet ka EU integracijama“, rekao je Rute.

Prema njegovim rečima, Holandija podržava Kosovo ka integraciji i na putu ka zaštiti sloboda i ljudskih prava.

On je naveo da su važne reforme u pravnom sistemu i dodao da Holandija, kao treći najveći investitor na Kosovu, vidi bliske mogućnosti za saradnju.

„Vidimo mogućnosti za bližu ekonomsku saradnju sa Kosovom, a Holandija je treći najveći investitor na Kosovu, možemo da uradimo još više, da radimo na pitanju migracija, da uradimo više na polju vizne liberalizacije“, rekao je Rute.

„Podržavamo napore Kosova u vezi sa vizama i siguran sam da će biti preduzeti mnogi koraci, spremni smo da pomognemo Kosovu“, rekao je holandski premijer.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Rute je rekao da se smirivanje „mora sprovoditi korak po korak i precizno“.

„Optimista sam da će prevladati hladni umovi, svi žele proširenje, svima je to u interesu. Ako možemo da pomognemo, tu smo“, rekao je holandski premijer.

Beta

Osmanijeva sa Ruteom i Betelom: Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.