„Prištinske vlasti progone sveštena lica i brutalno krše verske slobode Srba“

Povodom deportacije igumana manastira Devine vode protosinđela Fotija sa Kosova u Severnu Makedoniju, oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.
Image
Foto: Tanjug/video crop

Petković je u saopštenju za javnost naveo da deportovanje igumana manastira Devine vode predstavlja “još jedan od bezumnih akata Prištine, kojima se ograničava delovanje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, te brutalno krše verske slobode Srba”.

On je izneo tvrdnje da je protosinđel Fotije “deportovan bez ikakvog povoda i obrazloženja u Severnu Makedoniju, a ovaj čin nasilja nisu uspeli da spreče ni prisutni predstavnici međunarodnih organizacija”.

„Progon sveštenih lica i napadi na imovinu Eparhije raško-prizrenske jesu indikativna slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji, te potvrda da je režim Aljbina Kurtija u nekoj vrsti totalnog rata protiv svega što je srpsko“, poručio je Petković.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu “da sa maksimalnom ozbiljnošću pristupi zaštiti položaja i interesa SPC na KiM – jednom od izvorišta ne samo srpske, već evropske kulture i hrišćanske tradicije”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.