ERP: Deportovan iguman manastira Devine vode, kršenje ljudskih i verskih prava, otvoreni progon sveštenstva i monaštva

Protosinđel Fotije, višegodišnji iguman manastira Devina voda u opštini Zvečan, danas je deportovan - saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
Image
Foto: ERP

Otac Fotije deportovan je sa zabranom povratka na Kosovo narednih 5 godina i poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak. U rešenju o odbijanju zahteva za novu boravišnu dozvolu citiraju se „razlozi nacionalne bezbednosti“ bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti jer otac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste – dodaju.

Iz Eparhije pojašnjavaju da je otac Fotije, kao državljanin Severne Makedonije – kao i druga sveštena lica ove Eparhije koja nemaju kosovska dokumenta – aplicirao poslenjih pet godina svake godine za boravišnu dozvolu. Navode da je redovno i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, te da je pre desetak dana uspešno položio i imigracioni test koji organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova. Otac Fotije je, dodaju, stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ”sever Kosova nije u sistemu” i da ne može da aplicira za kosovska dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi.

Za danas, 20. oktobra, imao je zakazan termin u Departmanu za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolu za narednih pet godina.

Foto: Eparhija raško-prizrenska

„Kada je trebalo da danas podigne novu dozvolu sa ličnom kartom, rečeno mu je bez obrazloženja – da je njegov zahtev odbijen. Štaviše, iako je imao odobreno boravište od ranije sve do 11.11.2023. god., rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa Kosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na Kosovu poništene i da će njegov dalji boravak na Kosovu biti nelegalan. U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na  ‘razloge nacionalne bezbednosti’ bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti jer otac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste“ – navodi se u saopštenju Eparhije.

„Otac Fotije kao i druga crkvena lica naše Eparhije koja apliciraju za kosovska dokumenta ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku današnjeg događaja“.

„U krajnje neprijatnoj situacicji pritiska, otac Fotije je bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata (tekst o odbijanju zahteva i tekst o poništenju prava na dalji boravak). Dokumenti su mu dati na albanskom i posle su mu prevedeni. Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja“ – dodaju.

Na molbu Eparhije pored predstavnika OEBS-a na lice mesta došao je i predstavnik EULEX-a, koji je fotografisao dokumente, i pokušavao da dobije obrazloženje o pravim razlozima deportacije, ali mu je kao i ocu Fotiju rečeno da se radi o ”razlozima nacionalne bezbnednosti” bez ikakvih detalja.

„Nakon što je praktično bio prinuđen da pristane na deportaciju, ocu Fotiju je privremeno oduzet pasoš Republike Severne Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno, što je video i pomenuti predstavnik EULEKS-a. Posle toga otac Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon. Ocu Fotiju je onemogućeno da ode do svog manastira i uzme svoje lične stvari i deportovan je praktično u roku od par sati nakon što mu je saopšteno da mu se ne odobrava dalji boravak na Kosovu“ – dodaju iz Eparhije raško-prizrenske.

„Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest povodom ovog događaja bez presedana, u kome je dugogodišnji klirik Eparhije raško-prizrenske, koji na Kosovu boravi više od 13. godina bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na Kosovo u narednih 5 godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak“ – podcratavaju.

„Ovde je reč o brutalnom, proizvoljnom i vansudskom proterivanju crkvenog lica sa Kosova, čime mu je onemogućeno vršenje njegove crkvene misije, što je otvoreni primer kršenja ljudskih i verskih prava, posebno imajući u vidu zakon o verskim slobodama na Kosovu član 7A.3 u kome se kaže da ‘neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Kosovo ili boravak na Kosovu za sveštenike, kandidate i sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce’. Ovaj deo zakona se inače bavi određenim aspektima delovanja SPC na Kosovu“. 

Iz Eparhije dodaju da se sličan primer pokušaja proterivanja jednog monaha desio se pre par godina i rešen je uspešno intervencijom Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova. Dodaju da će o ovom slučaju „otvorenog progona na verskoj i nacionalnoj osnovi, uz otvoreno kršenje verskih prava“, obavestiti zvanično EU, EULEX, ambasadore zemalja Kvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom verskih i ljudskih prava.

„Ovim brutalnim aktom kosovske institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućili funkcionisanje jednog manastira u kome je otac Fotije služio i praktično započele otvoreni progon sveštenstva i monaštva naše Crkve sa Kosova i Metohije, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima Kosova i Metohije“ – dodaju iz Eparhije raško-prizrenske.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.