Srpska lista: Kriminalizacija severa, KFOR i EULEX da se rasporede i spreče pogoršanje situacije

"Uvereni smo da režim Aljbina Kurtija neće na ovome stati" - poručuju iz Srpske liste.
Image
Foto: Kontakt Plus

Čitav niz reakcija usledio je posle jučerašnje akcije Kosovske policije u Zvečanu u kojoj je pronađeno oružje. Dok iz Prištine danas iznose detalje o tome šta je pronađeno u automobilu, uz nove optužbe na račun Beograda, iz Beograda tvrde da imaju dokaz da se radi o montiranom slučaju. Oglasila se i Srpska lista saopštenjem, demantujući navode kosovskih vlasti.

Ocenjuju da se radi o nastojanju da se kriminalizuje čitav sever Kosova sa ciljem da se pronađe alibi za prisustvo naoružanih specijalaca na severu.

„U trenutku kada međunarodna javnost shvata da je Kurti spreman da izazove sukobe, i kada skoro mesec dana Srbi mirno i demokratski protestuju ispred zgrada opština, podmetanje oružja i razne vojne opreme je samo deo propagandne aktivnosti Prištine sa ciljem dalje eskalacije situacije na terenu. Sijaset jasnih dokaza razotkrilo je laži Dželjalja Svećlje i ovu klasičnu podmetačinu, o čemu su nadležni organi naše države obavestili druge inostrane organe pre nego se ova predstava odigrala“ – ističu iz Srpske liste.

„Laži je previše, pa da krenemo redom počev od toga da je vozilo u kome su navodno pronašli oružje i opremu ukradeno pre tri godine, da su tablice na njemu nevažeće već tri godine, te da je neverovatno da je takvo vozilo moglo da prođe neopaženo 40 kilometara, kako tvrdi Svečla, pored svih ilegalnih punktova koje je njegova policija postavila.

Podsećamo građane da je naselje u kome je pronađeno to vozilo nedeljama pod nadzorom kosovske policije i međunarodnih snaga, a da je navodno oružje natovareno bez ikakve želje da se sakrije, kao i da je Dželal Svečla pre dolaska ekipe EOD i KFOR unapred znao šta se nalazi u vozilu i to objavio na društvenim mrežama, a danas pokazao toliku količinu naoružanja da se pitamo da li je to bio kamion sa oružjem ili vozilo.

Dželjalj Svećlja je takođe danas izneo gomilu neosnovanih lažnih optužbi protiv gospodina Aleksandra Filipovića imputirajući da je u zgradi opštine Leposavić imao kancelariju i u njoj neke radio uređaje što je notorna laž jer gospodin Filipović niti je radnik opštine, niti je imao kancelariju u njoj.

Na kraju možemo reći da što je prevara veća, to su laži potrebne da se ona opravda providnije pa su na sličan način, lažima pokušali da prekriju i opravdaju gomilanje svojih vojnih trupa u južnom delu Kosovske Mitrovice“ – navodi se u saopštenju Srpske liste.

Navode da hapšenja Srba, marširanje naoružanih pripadnika KBS-a, patroliranje oklopnih vozila Kosovske policije na severu imaju za cilj dodatno zaoštravanje situacije na terenu kako bi se izvršio „tihi progon“ Srba, te da na to međunarodna zajednica mora najhitnije da odgovori.

„Uvereni smo da režim Aljbina Kurtija neće na ovome stati, kao što javno preti njegov ministar Svečla i da će nastaviti sa podmetačinama, lažima i provokacijama a sve sa ciljem opravdanja svoje okupacije severa, što izaziva zabrinutost kod svih naših građana“ – dodaju.

Ističu da Srpska lista odbacuje nasilje, a da je nasilje „jedini način delovanja“ Prištine i da je to i međunarodnoj javnosti „svakoga dana sve jasnije“.

„Zato još jednom pozivamo Kfor i Euleks, sa kojima nedeljama unazad imamo korektnu saradnju, da postavi svoje snage na svim važnim tačkama na severu i spreči dalje pogoršanje situacije na terenu“ – poručuju.

Pročitajte još:

Svećlja će zatražiti da se „Severna brigada“ i „Civilna zaštita“ proglase terorističkim organizacijama

Petković: Imamo dokaze, upozorili smo da će Priština podmetnuti oružje

Mehaj: Marš pripadnika KBS u Južnoj Mitrovici nema nikakve veze sa situacijom na severu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.