Tužilaštvo traži da se vođama OVK obustave posete i komunikacija: Ponovo otkriveni zaštićeni svedoci

Prekršili naloge suda otkrivanjem identiteta zaštićenih svedoka
Image
Foto: N1/Zana Cimili

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je da se optuženim bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju obustave posete i sve komunikacije u pritvoru u Hagu, osim sa advokatskim timom.

Zahteva se da se posete i sve komunikacije obustave zbog toga što su oni, kako se navodi, prekršili naloge suda otkrivanjem identiteta zaštićenih svedoka, kao i prenošenjem sadržaja poverljivog svedočenja licima koja ih posećuju u Pritvorskom centru, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo je navelo da su u istragama Specijalizovanog tužilaštva otkriveni dalji pokušaji optuženih da ometaju postupak, jer su posetioce upućivali da razgovaraju sa potencijalnim svedocima i govorili im o čemu da razgovaraju.

Tužilaštvo u Hagu ističe da je zbog toga zatražilo da se Tačiju, Veseljiju i Seljimiju obustave sve komunikacije, uključujući posete porodice ili putem Zoom aplikacije, telefonskih poziva i pisane komunikacije. To će biti na snazi do odluke sudskog organa, navodi tužilaštvo, prenela je Koha.

Specijalizovano tužilaštvo je zatražilo i da se trojica optuženih odvoje od ostalih pritvorenika koji se trenutno nalaze u Pritvorskom centru.

Njima se sudi pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Na početku suđenja, 3. aprila, okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima izneli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe.

U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava kao svedoka.

Tači, Veselji, Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora nekadašnje OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno. Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

Tanjug/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.