Vozila sa RKS tablicama od danas u Srbiju bez stikera

Vozila sa RKS oznakama od danas će moći na teritoriju centralne Srbije bez prelepljenih simbola Kosova.
Image
Foto: Kontakt Plus (arhiva)

O ovoj iznenadnoj i nenajavljenoj odluci, javnost je 25. decembra obavestio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, koji je naveo da je Vlada Srbije takvu odluku donela da bi „pomogli Srbima sa Kosova“ i da to ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova.

Tada je objasnio da će na svim prelazima biti postavljen disklejmer u kom se navodi:

„Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.“

Pojedini mediji juče su javili da su na svim administrativnim prelazima postavljeni disklejmeri na kojima se ističe da je omogućena sloboda kretanja za sva vozila sa prostora Kosova.

Podsetimo, na prelazima ka centralnoj Srbiji, za RKS registarske oznake važio je režim nalepnica, odnosno prekrivanje skraćenice RKS i grba na tablicama.

Za sada nije poznato da li će vozila sa srpskim registarskim oznakama moći na Kosovo bez stikera.

Inače, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je 27. decembra da će Kosovo priznati tablice iz Srbije tek što se uveri da Srbija u potpunosti sprovodi odluku o slobodi kretanja za vozila sa registarskim oznakama RKS.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.