Zahtev za povlačenje specijalnih jedinica KP-a sa severa predat predstavnicima međunarodne zajednice

Zahtev predat predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu.
Image
Foto: Sunčica Andrejević/Kontakt plus

Zahtev građana opština sa severa Kosova za povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije i uklanjanje njihovih baza iz pomenutih opština predat je UNMIK-u, komandi KFOR-a, ambasadama zemalja Kvinte, Kancelariji Evropske unije u Prištini, kao i drugim međunarodnim institucijama na Kosovu – potvrdio je za medije građanin Zvečana Igor Dašić.

Onlajn peticiju je do sada potpisalo 1.080 građana, a najavljeno je i da će se u narednom periodu nastaviti sa fizičkim poptisivanjem u pomenutim opštinama.

Podsetimo, peticija je pokrenuta početkom meseca, a u zahtevu građana se, između ostalog, izražava duboka zabrinutost i strah zbog prisustva i delovanja specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinama na severu Kosova.

„Prisustvo i delovanje specijalnih jedinica u punoj borbenoj opremi narušava opšti osećaj bezbednosti stanovnika i onemogućava normalan život i suživot koji je pokušavao da se izgradi poslednjih desetak godina. Posledica svega navedenog je nepoverenje između zajednica koje je na najnižoj tački u poslednje dve decenije“ – stoji u ovom zahtevu.

U zahtevu se traži da se specijalne jedinice KP-a „bezuslovno i u najkraćem roku“ povuku i da se njihove baze uklone, a KFOR i EULEX pozivaju da preuzmu brigu o bezbednosti stanovnika.

„Jedino tako je moguće kreirati bezbedno i sigurno okruženje za sve stanovnike ovih prostora bez obzira na nacionalnu pripadnost“, ističu.

Upozorava se i na mogućnost novih incidenata zbog prisustva specijalaca i naglašava da se radi isključivo o apelu građana, te se ograđuju od bilo kakvog pokušaja politizacije ovog zahteva.

Pročitajte još:

Kroz onlajn peticiju do podrške zahtevu građana severa Kosova za povlačenje specijalaca

Više od 1.000 ljudi podržalo zahtev građana severa Kosova za povlačenje specijalaca


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.