Crkveni odbor Kosovske Mitrovice podneo krivičnu prijavu zbog uništavanja groblja

Podneta krivična prijava NN lica
Image
Foto: Kontakt Plus

Predsednik gradskog Crvenog odbora iz Kosovske Mitrovice, Neško Milanović, podneo je danas krivičnu prijavu Kosovskoj policiji protiv NN lica, zbog skrnavljenja starog gradskog suvodolskog groblja u severnom delu Mitrovice, potvrdio je za KoSSev.

Kosovske vlasti započele su ovog meseca gradnju puta do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno krenula u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u naseljima Brđani i Mikronaselje.

Put do ovih kuća, kada je reč o Mikronaselju, trebalo je da prođe preko sada već izoranog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti stari nekoliko stotina godina. Deo kuda su teške mašine prošle, već je načinio znatnu štetu ovom starom groblju.

Više spomenika je uništeno i oštećeno, a grobovi su prekopani do te mere da se već danima vide ljudske kosti.

Staro suvodolsko groblje je gradsko groblje u Kosovskoj Mitrovici na kom je poslednja sahrana obavljena pedesetih godina prošlog veka (1953).

Prema preliminarnim procenama, na groblju ima spomenika starih nekoliko stotina godina.

Deo ovih ljudskih kostiju članovi Crkvenog gradskog odbora pronašli su u šutu, koje je građevinska kompanija izbacivala pored reke Ibar i kod Vojnog remonta.

Krivična prijava usledila je i nakon oglašavanja Eparhije-raško prizrenske, koja je juče poručila da sa zaprepašćenjem gleda na vest o ovakvom skrnavljenju pravoslavnog groblja.

Prethodno je krivičnu prijavu zbog skrnavljenja podnela i grupa građana, koju je predvodio i bivši predsednik kosovskog Apelacionog suda u Mitrovici, Nikola Kabašić.

Nakon pokretanja celog pitanja u javnosti, ali i reagovanja kod kosovskih institucija, radovi su juče obustavljeni. Policija je pokrenula istragu, ispitala jedno lice i otvorila predmet „oštećenje grobalja i leševa“.

Iz opštine Severna Mitrovica kažu da se najverovatnije radi o grešci kosovskog Ministarstva za infrastrukturu, a da ova lokalna samouprava nije bila obaveštena o radovima.

Uprkos tome, kasno sinoć Ministarstvo administracije i lokalne samouprave saopštilo je da vlada u Prištini ne izvodi ove radove.

Iako su se oni u saopštenju, objavljenom sinoć u kosovskim medijima, konkretno osvrnuli na navode Srpske liste, da je ministarstvo vlade Kosova za infrastrukturu umešano u ove radove, medijima su juče potvrdili i iz opštine Severna Mitrovica, odnosno gradonačelnik Erden Atić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.