Informativna kampanja o viznoj liberalizaciji i u Kosovskoj Mitrovici

Informativna kampanja o viznoj liberalizaciji koju sprovodi kosovska vlada održana je u severnom delu Mitrovice, što je ujedno prva ovakva kampanja na severu Kosova.
Image
Foto: KoSSev

Na dnu gradskog šetališta bio je parkiran kombi naslovljen upravo sa „Vizna liberalizacija za Kosovo“, a to je na ovom vozilu ispisano na srpskom i albanskom jeziku.

Ispred kombija su bila i dva panoa na takođe ova dva jezika, inače dva zvanična na Kosovu.

Na njima se podseća da će od 1. januara 2024. godine građani sa Kosova moći da putuju bez viza u Šengenski prostor.

Podseća se i na to šta vizna liberalizacija omogućava, kao i šta je građanima za putovanje u tom slučaju potrebno.

Identičan sadržaj, takođe na ova dva jezika, delio se potom i prolaznicima u blizini kombija.

Ovo je bio jedini način da se građani Kosovske Mitrovice, gde inače živi većinski srpsko stanovništvo, informišu o detaljima koje vizna liberalizacija donosi za one koji poseduju kosovski pasoš.

Predstavnik kosovske vlade, koji je predvodio ovu kampanju u severnom delu Mitrovice – izjavu nije mogao da da na srpskom jeziku, obrazloživši da ga dovoljno ne poznaje. Ujedno, to nije mogao da učini ni na engleskom jeziku.

Još je gori bio slučaj u Gračanici, gde je prošlog meseca u centru ovog mesta u sklopu kampanje o viznoj liberalizaciji – bio parkiran isti kombi, ali samo sa bilbordom na albanskom jeziku.

Aktivnost koju sprovodi kosovska vlada, kratko je obišao i trenutni gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Erden Atić.

Kampanja se održava uz podršku Evropske unije.

Iz Mitrovice kombi će se uputiti ka Zvečanu, a sutra će se stacionirati i u Zubinom Potoku, pa i u Leposaviću.

Evropski parlament odlučio je sredinom aprila ove godine, a od 1. januara 2024. godine ukine vize građanima sa Kosova.

Putovanja bez vize biće moguća za kraći boravak, uglavnom turistički, u svrhu posete prijateljima ili porodici, prisustva kulturnim ili sportskim događajima, poslovnim sastancima, za lečenje, kao i za kratkoročne obrazovne programe kao što su seminari, konferencije, radionice, letnje škole i slične aktivnosti. Vizna liberalizacija ne dozvoljava zapošljavanje, školovanje ili studije.

Bez vize je omogućen boravak u šengenskoj zoni u trajanju od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Potrebna dokumenta:

Biometrijski pasoš (koji važi najmanje tri meseca od dana napuštanja šengenskog prostora); dokaz o svrsi putovanja, dokazi o boravku, kao što su rezervacija hotela ili detalji o mestu gde ćete boraviti, detalji putovanja, uključujući rezervaciju povratne karte, ukoliko putujete automobilom, neophodna dokumentacija za automobil i dokaz da imate dovoljno finansijskih sredstava.

Sa važećim kosovskim biometrijskim pasošem, bez vize će od Nove godine moći da se putuje u zemlje EU. Ipak, građanima sa Kosova bezvizni režim neće važiti za Španiju, iako je članica EU, jer ova država kosovsku nezavisnost ne priznaje.

Vizna liberalizacija obuhvata i zemlje koje nisu članice EU, ali su deo šengenskog prostora – Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.