Abdidžiku: Priština da oformi tim koji će izraditi nacrt statuta ZSO

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Ljumir Abdidžiku, kazao je da Priština treba da oformi tim koji će se baviti izradom nacrta statuta Zajednice srpskih opština.
Image
Foto: Kontakt Plus

Abdidžiku je naveo da prištinski tim koji bi se bavio nadležnostima ZSO treba da čine stručnjaci u oblastima – pravo, obrazovanje, kultura i ekonomija.

„Nacrt statuta ZSO treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova i da ga izrade najbolji ljudi koje ova zemlja ima“, objasnio je on.

Abdidžiku je juče razgovarao sa predstavnicima civilnog društva o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosovu, javlja Kljan.

On je nakon sastanka kazao da “trenutne okolnosti zahtevaju raspisivanje vanrednih izbora što je pre moguće, kako bi se vratio legitimitet lokalnim institucijama na severu Kosova”.

„Treba organizovati nove izbore. Prema mišljenju stranke koju predstavljam, četiri aktuelna gradonačelnika na severu moraju da podnesu ostavke, a potom treba raspisati izbore u roku od 45 dana“, dodao je.

Abdidžiku je naveo da rok od 45 dana “treba da posluži institucijama Kosova i međunarodnoj zajednici kako bi ubedili Srbe na severu da uzmu učešće na pomenutim izborima”.

„Mislimo da je Kosovo trenutno u lošoj poziciji pred očima međunarodne zajednice, ne samo zbog Kurtijeve pogrešne politike i rđavog odnosa prema našim saveznicima, već je tome doprinela i nesposobnost Ministarstva spoljnih poslova“, pojasnio je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.