Ambasador SAD: Mi nismo neutralni, podržavamo Kosovo kao nezavisnu državu

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da bi SAD u ulozi posrednika ili pregovarača sigurno morale da budu neutralne, ali da to nisu.
Image
Foto: Kim/Video printscreen

„Pa, mi nismo neutralni. Odluku smo doneli 2008. Mi podržavamo Kosovo kao nezavisnu demokratsku, suverenu državu. Ponekad to uporedim kao deo ovog procesa sa gledanjem fudbalske utakmice, gde već možete da znate konačan rezultat na semaforu, znate kako se meč završava, znate šta će se desiti na kraju“, rekao je Hovenijer u intervju za TV kanal 10.

Govoreći o ulozi SAD u dijalogu Beograda i Prištine, ambasador je rekao da je na kraju rezultat tog procesa integracija Kosova u evropske i evroatlantske strukture.

„To bi trebalo da bude proces koji vodi EU i koji obezbeđuje da svi aranžmani, reforme i procesi budu u skladu sa evropskim standardima. Vaša sudbina je kao deo Evropske unije, a ne kao 51. država Sjedinjenih Američkih Država. Stoga je prikladno da Evropska unija bude glavna za ovo, uz izuzetno snažnu podršku od nas i tako je i dalje“, rekao je američki diplomata.

Ambasador Hovenijer je takođe naveo da SAD sada snažno apeluju na ovu vladu da radi sa njima i Evropskom unijom da u potpunosti sprovede obaveze koje je preuzela prema Osnovnom sporazumu, aneksu implementacije, kao i da razgovaraju sa Srbijom da unaprede ovu viziju.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.