Borel razgovarao sa Kurtijem i Vučićem: Osudio napad na KP, napadači da se predaju, potrebno povratiti mir i stabilnost

Reakcija iz EU i telefonski razgovor sa političkim predstavnicima Beograda i Prištine.
Image
Foto: video printscreen

Visoki predstavnik Žozep Borel razgovarao je telefonom sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u vezi sa krizom u Banjskoj. Iz EU navode da je specijalni predstavnik EU za Kosovo, Miroslav Lajčak, u bliskom kontaktu sa vlastima.

„Nakon današnjeg užasnog i kukavičkog terorističkog napada na službenike Kosovske policije, visoki predstavnik Žozep Borel razgovarao je sa premijerom Aljbinom Kurtijem. On je najoštrije osudio današnju agresiju. Visoki predstavnik Borel izrazio je saučešće porodici, kolegama i najbližima policajca koji je izgubio život na dužnosti, a povređenim policajcima poželeo brz oporavak“ – navode iz EU.

U vezi sa razgovorom sa srpskim predsednikom u saopštenju se navodi da je Borel „ponovio svoj poziv napadačima da se odmah predaju“ i „puste poklonike u manastiru Banjska da bezbedno odu“. On je pozvao na „povratak miru i stabilnosti“.

U saopštenju se dodaje i da EULEX kao drugi odgovorni u lancu bezbednosti na Kosovu prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u „održavanju stabilnosti i bezbednosti svih svojih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa KFOR-om“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.